Крађа у Риму

Југославија у завршници

Треће издање континенталне смотре најбољих фудбалских репрезентација донело је и две новине. Европски куп нација је преименован у Европско првенство, а због великог броја пријава, квалификације су одржане по групама. Пријавила се 31 репрезентација, а напокон је и СР Немачка послала пријаву. Репрезентације су подељене у осам група, а изненађења је било прегршт.

Укупно је одиграно 90 утакмица, које је пратило више од три милиона гледалаца. У четвртфинале, које се и даље играло по куп систему, пласирале су се Енглеска, Шпанија, Француска, Југославија, Бугарска, Италија, СССР и Мађарска. Завршни турнир је одржан у Риму, Напуљу и Фиренци, а за њега су се квалификовале селекције Југославије, СССР-а, Енглеске и Италије. У првом полуфиналу Југославија је поготком Драгана Џајића у 87. минуту победила Енглеску, док је други двобој између Италије и СССР-а завршио без погодака. Бацањем новчића домаћин је изборио финале и прилику да освоји трофеј. Било је то први и последњи пут у историји првенстава Старог континента, да је о победнику одлучивао новчић.
У сусрету за треће место Енглеска је тријумфовала над немотивисаним Совјетским Савезом (2:0), а финале између Италије и Југославије је одиграно пред 85.000 гледалаца на стадиону "Олимпико" у Риму. Након 120 минута игре није било победника (1:1), па се за два дана на истом стадиону одиграо нови сусрет. Италија је тада славила са 2:0, головима Луиђија Риве (12. минут) и Пјетра Анастазија (31. минут). Било је то такође једино поновљено финале у историји европских првенстава. Главне звезде турнира били су Дино Зоф, Луиђи Ђиђи Рива, Пјетро Анастази, док је први стрелац био Југословен Драган Џајић са два поготка.

Идеални састав

Зоф (Италија), Фазлагић (Југославија), Честерњев (СССР), Мур (Енглеска), Факети (Италија), Доменгини (Италија), Осим (Италија), Мацола (Италија), Џајић (Југославија), Харст (Енглеска), Рива (Италија).

Финале (Рим, 8. јун)

~Италија - Југославија 1:1

Стадион: "Олимпико". Гледалаца: 85.000. Судија: Динст (Швајцарска). Стрелци: Доменгини 80 - Џајић 39.
ИТАЛИЈА: Зоф, Бургнич, Факети, Гварнери, Кастано, Ферини, Доменгини, Јулијано, Анастази, Лодети, Прати. Селектор: Валкаређи.
ЈУГОСЛАВИЈА: Пантелић, Фазлагић, Дамјановић, Павловић, Пауновић, Холцер, Петковић, Тривић, Мусемић, Аћимовић, Џајић. Селектор: Митић.

Финале (Рим, 10. јун)

~Италија - Југославија 2:0

Стадион: "Олимпико". Гледалаца: 70.000. Судија: Ортиз де Мендебел (Шпанија). Стрелци: Рива 12, Анастази 31.
ИТАЛИЈА: Зоф, Бургнич, Факети, Розато, Гварнери, Салвадоре, Доменгини, Мацола, Анастази, Де Систи, Рива. Селектор: Валкаређи.
ЈУГОСЛАВИЈА: Пантелић, Фазлагић, Дамјановић, Павловић, Пауновић, Холцер, Аћимовић, Тривић, Мусемић, Хошић, Џајић. Селектор: Митић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара