ШПАНИЈА 1964.

Титула домаћину

Други Европски куп нација је одржан у Шпанији. У квалификацијама је наступило 29 репрезентација, а значај такмичења препознале су и Енглеска и Италија, које су се пријавиле, али је СР Немачка одустала од наступа. "Горди Албион" је у квалификацијама елиминисан од Француске, док "азури" нису успели да прескоче браниоца титуле, селекцију Советског Савеза.

Велико изненађење, боље рећи сензацију, приредили су фудбалери Луксембурга, који су у осмини финала елиминисали Холандију, али у четвртфиналу су испали од Данске.

Југославија је у првом колу прошла Белгију, али у четвртфиналу је изгубила од селекције Шведске.

Након три рунде квалификација, завршни турнир су изборили Шпанија, Мађарска, Данска и СССР. Занимљиво, иако је четири године раније генерал Франко забранио наступ националном тиму своје земље против Совјета, овога пута је угостио "мрски СССР".

"Црвена фурија" је у полуфиналу победила Мађарску са 2:1, док је руска "Зборнаја команда" без већих проблема савладала Данце са 3:0. У сусрету за треће место Мађарска је након продужетака добила Данску са 3:1.

Финални сусрет између Шпаније и СССР одигран је у Мадриду, на стадиону "Сантјаго Бернабеу", пред 117.000 гледалаца.

Домаћине су предводили власник "Златне лопте" Луис Суарез и сјајни нападач Амаро Амансио, док су са друге стране стајали Јашин и саиграчи. "Црвена фурија" је повела поготком Переда, већ у 6. минуту, али два минута касније препуни "Бернабеу" је утихнуо након поготка Хусаинова. Када се већ мислило да ће утакмица отићи у продужетке, Марселињо је у 84. минуту постигао други погодак за домаћине и Шпанији донио титулу првака Старог континента. То је и до данас остало забележено као највећи успех шпанске фудбалске репрезентације.

Финале (Мадрид, 21. јун)
Шпанија - СССР 2:1

Стадион: "Сантјаго Бернабеу".

Гледалаца: 79.115.

Судија: Холанд (Енглеска).

Стрелци: Переа 6, Марселињо 84 - Шусанов 6.

ШПАНИЈА: Ирибар, Ривиља, Каљеха, Зоко, Оливеља, Фусте, Амансио, Переда, Марселињо, Суарез, Лапетра.
Селектор: Виљалонга.

СССР: Јашин, Шустидов, Честерњев, Мудрик, Вороњин. Аничкин, Численко, Иванов, Понедељник, Кусејев, Шусанов.
Селектор: Бешков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара