ФРАНЦУСКА 1960.

Словенско финале СССР-у

Европа је била последњи континент на планети који је покренуо репрезентативно првенство. Генерални секретар Фудбалског савеза Француске Анри Делони је још 1927. године предложио организацију европских такмичења, али је његова идеја постала актуелна тек након оснивања Европске фудбалске федерације (УЕФА) 1954. године.

Делонијев син Пјер обновио је очев предлог за организацију континенталног првенства, што је прихваћено на конгресу УЕФА у Копенхагену. Такмичење се у старту звало Европски куп нација, а почело је квалификацијама 1958. године. Договорено је да се завршница са четири најбоље репрезентације одржи као турнир у једној земљи.

Бројне европске селекције нису биле превише заинтересоване за ово такмичење, па је прво издање остало без СР Немачке, Италије, Холандије, Белгије, Шведске и Швајцарске.

За прво коло квалификација пријавило се 17 нација. Један од фаворита била је Мађарска, али она није успела да избори завршницу шампионата Старог континента. На првом турниру наступили су трећепласирани са претходног Мундијала, Француска, олимпијски победник из 1956. године СССР, олимпијски победник из 1960. године Југославија и ЧССР.

Занимљиво, руска "Зборнаја" је ушла у завршницу без борбе, пошто Франкова Шпанија није желела да игра против комунистичког супарника. У првом полуфиналном сусрету СССР је без већих проблема победио ЧССР са 3:0, док је у другом сусрету Југославија савладала Француску резултатом 5:4.

Југославија, коју су предводили Јерковић, Шошкић, Зебец, Шекуралац,  успела је да преокрене заостатак од два гола (2:4) и у завршници утакмице стигне до великог тријумфа. У сусрету за треће место домаћин је славио са 2:0, док је у "словенском финалу" на "Парку принчева" у Паризу СССР након продужетка победио Југославију са 2:1.

Повели су Југословени, поготком Галића (41. минут), а осам минута касније изједначио је Метревели. Победнички погодак за Совјете, које је предводио сјајни голман Лав Јашин, постигао је Виктор Понедељник у 113. минуту. Пет играча на првенству је постигло по два поготка, међу којима и југословенски репрезентативац Дражан Јерковић.

Финале (Париз, 10. јул)
СССР - Југославија 2:1 - продужеци

Стадион: "Парк принчева".
Гледалаца: 17.966.
Судија: Елис (Енглеска).
Стрелци: Метревели 49, Понедељник 113 - Галић 41.

СССР: Јашин, Техели, Масленкин, Крутиков, Војнов, Нето, Метревели, Иванов, Понедељник, Бубикин, Масхи. Селектор: Качалин.

ЈУГОСЛАВИЈА: Видинић, Дурковић, Миладиновић, Јусуфи, Жанетић, Перушић, Шекуларац, Јерковић, Галић, Матуш, Костић.
Селектори: Ловрић, Николић и Тирнанић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара