РУСИЈА

Снажан тим за велики успех

Питање је да ли се Русија може позвати на традицију Совјетског савеза, који је 1960. године освојио прво Првенство Европе, а још три пута био финалиста такмичења. Јасно је, међутим, да Русија, у оквиру тренда опште експанизије на свим могућим пољима, од економије до културе, очајнички жели да се промовише као фудбалска суперсила. На клупском плану то јој је већ пошло за руком.

После неуспеха у квалификацијама за Светско првенство у Немачкој, селекцију Русије преузима холандски стручњак Гус Хидинк. Успех би поново изостао да Хрватска у последњем колу није тукла Енглеску на Вемблију и тако омогућила Русима да се пласирају као други у групи.

Ово је, иначе, трећи наступ Русије као самосталне државе на евроспким првенствима, а у Португалу, пре четири године, нису прошли групну фазу такмичења.

Ако се баш и не могу позвати на совјетске титуле, могу се с правом сматрати настављачима совјетске школе фудбала. Селекцију Русије карактеришу физички изузетно захтеван и висок ритам, те чврстина у свим фазама игре.

Голмани: 1 Игор Акинфејев (ЦСКА Москва), 12 Владимир Габулов (Амкар), 16 Вјачеслав Малафејев (Зенит);

Одбрана: 2 Василиј Березутски (ЦСКА Москва), 4 Сергеј Игнашевич (ЦСКА Москва), 5 Алексеј Березутски (ЦСКА Москва), 8 Денис Колодин (Динамо Москва), 14 Роман Широков (Зенит), 22 Александар Ањуков (Зенит);

Средина: 3 Ренат Јанбајев (Локомотива Москва), 7 Дмитриј Торбински (Локомотива Москва), 11 Сергеј Семак (Рубин), 15 Динијар Биљаледтинов (Локомотива Москва), 17 Константин Зирјанов (Зенит), 18 Јуриј Жирков (ЦСКА Москва), 20 Игор Семшов (Динамо Москва);

Напад: 6 Роман Адамов (Москва), 9 Иван Саенко (Нирнберг), 10 Андреј Аршавин (Зенит), 13 Павел Погребњак (Зенит), 19 Роман Павличенко (Спартак), 21 Дмитриј Сичев (Локомотива Москва);

Селектор: Гус Хидинк

Павел Погребњак, како овај момак игра, могли смо најбоље да се уверимо на недавној пријатељској утакмици Русије и Србије, кад је с више од 25 метара матирао Стојковића. Иако је напустио игру после 20-так минута, због чега се нагађало о томе да ли ће уопште бити спреман за наступ на Европском првенству, Хидинк је отклонио све дилеме и саопштио да ће Погребњак бити спеман за први меч у групи, који Русија игра са Шпанијом, 10. јуна.

Павел Погребњак рођен је 8. новембра 1983. године у Москви. Прошао је Спартакову фудбалску школу, али никад није успео да се наметне у матичном клубу. После шест сезона у којима је променио исто толико клубова, у новембру 2007. године потписао је за Зенит из Санкт Петербурга, с којим је ове сезоне освојио Куп УЕФА.

Изузетно је брз и продоран, а уз то до максимума користи висину у снагу. Иако због суспензије није наступио у финалу Купа УЕФА, најбољи је стрелац тог такмичења, заједно с италијаном Луком Тонијем из Бајерна. Погребњак је, ипак, постигао један гол више, али у квалификацијама. На 51 утакмици за Зенит, Погребњак је постигао 28 голова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво