ШПАНИЈА

Титула на коју се чека 44 године

Шпанија слови за озбиљну фудбалску силу. Али, њихов селектор Луис Арагонес, који овог лета пуни 70 година, био је 25-годишњи младић кад је Шпанија освојила први, и за сада једини, значајни фудбалски трофеј, титулу првака Европе 1964. Године. На прошлом Европском првенству Шпанија није прошла такмичење у групама, а на Мондијалу у Немачкој пре две године стигла је до осмине финала. Ако је то нека утеха, Шпанци су редовни учесници великих турнира. Ово ће им бити осми узастопни наступ на европским првенствима.

Арагонесов омиљени избор у одбрани је четворка у саставу Рамос, Капдевила, Пујол, Марчена, испред Касиљаса, коме је ово већ четврто велико такмичење. На средини главну реч воде Маркос Сена, Сеск Фабрегас и Ћави, а обично је у њих и Инијеста. Виља и Торес су ударне игле, мада Арагонес често мења формацију у току саме игре, па, како сам каже, неретко прелази из 4-5-1 у 4-1-1-4.

Голмани: 1 Икер Касиљас (Реал Мадрид), 13 Андрес Палоп (Севиља), 23 Пепе Реина (Ливерпул);

Одбрана: 2 Раул Албиол (Валенсија), 3 Фернандо Наваро (Мајорка), 4 Карлос Марчена (Валенсија), 5 Карлес Пујол (Барселона), 11 ЖоанКапдевила (Виљареал), 15 Серхио Рамос (Реал Мадрид), 18 Алваро Арбелоа (Ливерпул), 20 Хуанито (Бетис);

Средина: 6 Андрес Инијеста (Барселона), 8 Ћави Хернандез (Барселона), 10 Сеск Фабрегас (Арсенал), 12 Сани Карзола (Виљареал), 14 Ћави Алонсо (Ливерпул), 19 Маркос Сена (Виљареал), 22 Рубен де ла Ред (Хетафе);

Напад: 7 Давид Виља (Валенсија), 9 Фернандо Торес (Ливерпул), 16 Серђо Гарсиа (Сарагоса), 17 Данијел Ђуиза (Мајорка), 21 Давид Силва (Валенсија);

Селектор: Луис Арагонес

Торес је још на прошлом Мундијалу наговестио, а сезоном која је иза њега и дефинитивно потврдио да је реч о једном од најбољих шпиц играча на свету. Рођен је 20. марта 1984.године и тренутно наступа за Ливерпул.

Пре тога је провео пет сезона у Атлетику из Мадрида, у којем је на 176 лигашких мечева постигао 75 голова. У Атлетико је дошао као 11-годишњи клинац, а фудбалом се активно бави од седме године.

Изузетно је брз, одликују га савршен осећај за простор, дрскост и прецизност, а понекад превише једноставним дриблинзима противничке одбране преврће на главачке.

У својој првој сезони у Ливерпулу постигао је 33 гола, од тога 24 у Премијер лиги, чиме је оборио дебитантски рекорд Руда ван Нистелроја.

За сениорску селекцију Шпаније дебитовао је 2003. године у пријатељском мечу с Португалом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво