ШВАЈЦАРСКА

"Сајџије" напредују

Фудбалски савез Швајцарске је почео да делује 1895. године. Од 1904. Швајцарци су члан ФИФА, а од 1954. године УЕФА. Земља сатова, банака и чоколаде не може се похвалити успесима везаним уз "најважнију споредну ствар на свету".

На Светским првенствима су три пута стигли до четвртфинала (1934, 1938, 1954), а на Европским првенствима и када су се квалификовали, нису прошли групу. Ипак, можда чудно звучи, али "најважнија споредна ствар на свету" је у успону у овој алпској држави. Квалификовали су се на првенство Старог континента 2004. и на Мундијал 2006. године, а сада су домаћини великог европског такмичења. Пласмани на велика фудбалска такмичења у серији побудили су интересовање за фудбал у овој земљи.

У прошлости Швајцарска није имала фудбалере, који су "залудели свет", али нешто старији навијачи ове репрезентације их памте. Ту је Хајнц Херман са највише (117) наступа од 1978-1991. године, Алан Гајгер који је 112 пута облачио дрес "сајџија" (1980-1996) и Стефан Шапуиза 103 (1989-2004), који је проглашен 2003. најбољим фудбалером Швајарске у последњих 50 година.

Што се тиће највећих стрелаца репрезентације Швајцарске, прво место са 34 поготка деле Кубилај Туркyлмаз и Макс Абеглен. Апсолутна звезда данашње селекције ове алпске земље је Александер Фреј. Нападач Борусије Дортмунд биће највећа опасност за супарничке репрезентације, а за сада је у националном дресу "укњижио" 56 наступа и 32 гола. Само два поготка га деле од првог места на вечитој табели швајцарске репрезентације.

Од осталих треба издвојити искусног везисту Хакана Јакина (61 наступ - 15 голова). Највећа снага једног од домаћина овогодишњег ЕУРО, под вођством искусног Кобија Куна је уиграност и јак тимски дух, који су показали на последњем великом такмичењу у Немачкој, када је Швајцарцима четвртфинале "побегло" после лошег извођења шутева са беле тачке (Украјина). "Сајџије" на ЕУРО 2008. играју у групи са Чешком, Турском и Португалијом.

Наступи на ЕП: 2

Највећи успјеси: Четвртфинала на СП 1934, 1938, 1954.

Селектор: Јакоб Кун

Састав екипе:

Голмани:
Паскал Зубербилер (Ксамакс)
Дијего Бенаљио (Национал)
Фабио Колторти (Р. Сантандер)

Одбрана:
Филип Деген (Дортмунд)
Јоан Ђуру (Арсенал)
Марио Егиман (Карлсруе)
Штефан Грихтинг (Оксер)
Штефан Лихтштајнер (Лил)
Лудовик Мањин (Штутгарт)
Патрик Милер (Лион)
Филип Сендерос (Арсенал)
Кристоф Спишер (Франкфурт)
Стив фон Берген (Херта)

Везисти:
Транкилио Барнета (Леверкузен)
Валон Бехрами (Лацио)
Рикардо Кабанас (Грасхоперс)
Желсон Фернандес (Манч. сити)
Данијел Гиго (Мец)
Бењамин Хугел (Базел)
Гокхан Инлер (Удинезе)
Јохан Фонлатен (Салцбург)
Хакан Јакин (Јанг Бојс)

Нападачи:
Александер Фреј (Дортмунд)
Марко Стрелер (Базел)
Блеиз Нкуфо (Твенте)
Ерен Дердијук (Базел)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво