ТУРСКА

Фанатизмом до циља

Турска је 1923. године основала свој Фудбалски савез и исте је постала једна од многобројних чланица ФИФА. У УЕФА је примљена 1962. године. Турци немају богату традицију, када је у питању репрезентативни фудбал. На Светском првенству се први пут појавила 1954. године, а други и последњи пут 2002. године, када су Турци стигли до успеха "за сва времена". Били су трећи, након што су у утакмици за бронзу свладали домаћина Јужну Кореју.

Два пута су учествовали и на Европским првенствима (1996. и 2000.), а пре осам година су стигли до четвртфинала. Највећи фудбалери ове селекције су Рушту Речбер, Булент Коркмаз, Тугај Керимоглу, Алпај Озалан, али највећи ас од свих је сасвим сигурно Хакан Шукур.

Овај сјајни нападач је своје најбоље утакмице одиграо за Галатасарај, а постао је најбољи стрелац у историји турских првенстава. Навијачи га зову "Краљ" и његова популарност у Турској је огромна. Шукур је други по броју наступа за Турску (112), иза Речбера (115), али је постигао убедљиво највише погодака за своју националну селекцију (51). Турци су Хакана Шукура због свега тога изабрали за најбољег турског фудбалера свих времена.

Шукур је аутор најбржег гола на Мундијалима, у Јапану и Јужној Кореји, када је затресао мрежу у десетој секунди. Изабраници Фатиха Терима нису били убједљиви у квалификацијама за ЕУРО 2008, али су се успели, након велике борбе са Норвешком, да се докопају другог места у групи "Ц". Чак седам бодова су Турци заостали за првопласираном Грчком.

Уз неуништивог Шукура, у двобојима за Аустрију и Швајцарску истакли су се Кавечи Нихат, Тункај Санли, Халил и Хамит Алтинтоп. Фудбалски стручњаци сматрају да Турке не треба потценити, али ни отписати, пошто својом фанатичном борбеношћу могу "загорчати живот" и највећим фаворитима.

Наступи на ЕП: 2

Највећи успјеси: Трећи на СП 2002. Четвртфинале ЕП 2000.


Селектор: Фатих Терим

Састав тима:

Голмани:
Речбер Рушту (Бешикташ)
Волкан Демирел (Фенербахче)
Толга Зенгин (Трабзонспор)

Одбрана:
Гокан Гонул (Фенербахче)
Сабри Сариоглу (Галатасарај)
Гокан Зан (Бешикташ)
Ибрахим Кас (Бешикташ)
Емре Ашик (Анкараспор)
Сервет Цетин (Галатасарај)
Хакан Кадир Балта (Галатасарај)
Угур Борал (Фенербахче)


Везисти:
Мемет Аурелио (Фенербахче)
Мемет Топал (Галатасарај)
Емре Белезоглу (Њукасл)
Тумер Метин (Лариса)
Јилдирај Баштурк (Штутгарт)
Хамит Алтинтоп (Бајерн)
Ајхан Акман (Галатасарај)
Арда Туран (Галатасарај)
Тунчај Санли (Мидлзбро)
Казим Казим (Фенербахче)

Нападачи:
Гокдениз Караденизе (Рубин)
Нихат Кавечи (Виљареал)
Халил Алтинтоп (Шалке)
Семих Сентурк (Фенербахче)
Мевлут Ердинк (Сошо)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво