ЧЕШКА

Фаворити из сенке

Чешка је наследник Чехословачке и има богату фудбалску традицију. Фудбалски савез је основан 1901. године, а шест година касније Чеси су постали чланица ФИФА. Док су били у заједници са Словацима, два пута су били вицешампиони света (1934, 1962), а на Европским првенствима су једном стигли до титуле (1976), а два пута су били трећи (1960, 1980). Били су Чеси и олимпијски победници (1980) и једном сребрни (1964). У послератном раздобљу, све до одвајања од Словачке, Чеси су имали играче којима се дивио читав свет.

Сјајни везиста Јосеф Масопуст 1962. године је проглашен најбољим фудбалером Европе, а 2003. године био је изабран за најбољег играча те земље у последњих 50 година од стране УЕФА. И велики Пеле га је уврстио међу 125 најбољих фудбалера света свих времена. Не треба заборавити ни Антонина Паненку, по којем се назива један начин извођења једанаестерца, који је први извео у финалу 1976. године у Београду, када је на лукав начин постигао одлучујући погодак.

Ту је и Франтишек Планичка, голман и капетан националне селекције на Светском првенству 1934. и 1938. године, а никада у каријери није добио картон. Прогласили су га најбољом чешком "јединицом" у историји, изабран је међу десет голмана 20. века, као и највећим својег доба. Ту су били и Олдрих Неједлy, Антон Ондруш, Зденек Нехода, Томас Скухравy и још многи великани, којих се Чеси са поносом сећају. Одвајањем од Словачке започиње други део фудбалске историје ове земље. У УЕФА Чешка је примљена 1994. године, а две године касније изненадили су Стари континент другим местом, када су у финалу поражени од Немачке, тек након продужетака. Осам година касније играли су најлепши фудбал, али су на ЕУРО у Португалу у полуфиналу морали стиснути руку Грцима, који су отишли до краја.

Генерације одличних фудбалера и даље су се рађале. Патрик Бегер, Карел Поборскy, Павел Кука, Милан Барош, Јан Колер само су неки од поноса Чеха у тим годинама, а највећи од њих је сасвим сигурно Павел Недвед, који је за Чешку одиграо 91 утакмицу (1994-2006). Пожртвовани везиста, који је набоље играчке дане провео у дресу Јувентуса, 2003. године освојио је сва могућа признања од европског до светског фудбалера године.

Нову репрезентацију, која ће наступити у Аустрији и Швајцарској предводе везисти Арсенала Томаш Росицки (ако се опорави од повреде) и Хамбурга Давид Јаролим, голман Челсија Петер Чех и "италијанска одбрана": Марек Јанкуловски (Милан), Давид Розенал (Лацио) и Томаш Ујфалуши (Фиорентина). Заједно са својим саиграчима из државног тима, они су се прошетали до четвртог наступа на ЕУРО, од независности Чешке.

Стопостотан учинак који изазива страхопоштовање. Прво место у квалификационој групи Д, испред Немачке, потврђује да ће Чешка, као и у славна времена, играти важну улогу и бити један од фаворита из сенке.

Наступи на ЕП: 6 (3 као Чехословачка)

Највећи успеси: Првак Европе 1976, вицешампион Европе 1996, трећи на СП 1934. и 1962. године.

Селектор: Карел Брукнер

Састав екипе:

Голмани:
Петер Чех (Челси)
Јаролим Блажек (Нирнберг)
Даниел Зитка (Андерлехт)

Одбрана:
Здењек Григера (Јувентус)
Марек Јанкуловски (Милан)
Михал Кадлец (Спарта Праг)
Томаш Сивок (Спарта Праг)
Радослав Ковач (Спартак Москва)
Здењек Поспех (ФК Копенхаген)
Давид Розенал (Лацио)
Томаш Ујфалуши (Фиорентина)

Везисти:
Томаш Галашек (Нирнберг)
Давид Јаролим (Хамбург)
Марек Матејовски (Рединг)
Јарослав Пласил (Осасуна)
Јан Полак (Андерлехт)
Рудолф Скацел (Херта)
Либор Сионко (ФК Копенхаген)
Станислав Влцек (Андерлехт)

Нападачи:
Милан Барош (Лион)
Мартин Фенин (А. Франкфурт)
Јан Колер (Нирнберг)
Вацлав Сверкос (Бањик Острава)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару