Иран

Иран је селекција којој учешћа на светским првенствима нису страна, али зато јесу успеси на њима. Ова генерација Иранаца, коју са клупе предводи Карлос Кеирош, у својим редовима нема звезде какве су некада били Карим Багери или Мехди Махдевикија, али зато има борбени дух и огроман мотив. Само, тешко да ће то ове године бити довољно за неки запаженији учинак...

Под вођством некадашњег селектора Португала, Карлоса Кеироша, Иран је фуриозно почео азијске квалификације. Међутим, како је време одмицало, а мечеви се низали, форма Иранаца је падала.

У једном тренутку, иако фаворити, довели су пласман на Мундијал у питање. Међутим, онда су поново заиграли онако како су показали да могу, надвисили су Катар и Либан, да би у одлучујућем мечу минималним резултатом победили Јужну Кореју. Пут ка Бразилу тада им је био отворен.

Иако релативно убедљива сила на азијском континенту, Иранци до сада нису успели да се докажу и на Мундијалима, на којима су учествовали три пута. Први пут су освојили само бод, захваљујући ремију са Шкотском (1:1).

До прве победе су дошли у свом другом учешћу, када су носиоци игре били Али Даеји, Карим Багери и Мехди Махдевикија. У Француској су били бољи од Американаца (2:1). На истом првенству су поражени од репрезентације Југославије, али у једном тврдом и, суштински, неизвесном мечу.

Њихово последње учешће, у Немачкој 2006. године, ће се памтити поново по само једном освојеном боду, и то у дуелу са дебитантима из Анголе.

Џавад Некоунам је лидер тима, односно играч који је попунио празнину насталу одласком Махдевикије. Ту су и играч Фулама Ашкан Дејагах, као и врло занимљиви нападач Чарлтона Реза Гучанеџад. Искуством доприноси 31-годишњи везиста јерменског порекла, Андраник Тејмоуриан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара