Читај ми!

Уругвај

После деценија у "мраку", Уругвај се, као и пре четири године, на прстима ушуњао на Мундијал. Две титуле светског првака су одавно избледеле, па је полирање "богиње", последње освојене баш у Бразилу пре 64 године, у мислима читаве нације.

Након што су стигли до четвртог места у Јужној Африци пре четири године и након тријумфа, годину дана касније, у Копа Америка, Уругвајци су били "виђени" путници за Бразил. 

Ипак, да не иде све по плану било је јасно када су сакупили свега два бода од могућих 18 на старту квалификација! Наступ у Бразилу је био угрожен, али су се Уругвајци "сабрали", одиграли како треба до краја квалификација и докопали се петог места које води у доигравање.

Тамо их је сачекао Јордан. Сасвим очекивано, Уругвајци су победили у првом мечу у гостима са 5:0, па је у реваншу било сасвим довољно 0:0 за укрцавање, на најмања врата, на авион за Бразил.  

Тамо ће покушати, као што су успешно започели у Јужној Африци пре четири године, да поврате славу Уругвају, који је све до 70-их година прошлог века сматран за светску силу у фудбалу.

Свакако, томе су допринеле и две "богиње", освојене 1930, односно 1950, од којих је ова друга баш у Бразилу. Последњи успешан наступ на Мундијалима, пре оног у Јужној Африци, догодио се 1970. године, када су у Мексику стигли до полуфинала.

Од тада, лош период Уругвајаца обележиле су 1994, као и 1998. година, када се нису пласирали на Мундијал у САД, односно Француској. Епизодну улогу су имали у Кореји и Јапану 2002, док су за Светско првенство 2006. године испали у доигравању од Аустралије.

Четврто место у Јужној Африци, до којег су, такође, дошли после доигравања, подсетиле су Уругвајце на старе дане славе, па се читава нација нада да је коначно дошло време и за корак даље.

Без икакве сумње, највише се уздају у Луиса Суареза, најбољег играча Премијер лиге у протеклој сезони, као и у убојитог Единсона Каванија и времешног, али фантастичног Дијега Форлана, који је био најбољи стрелац претходног Мундијала.

Напад је, дакле, најјаче оружје селектора Оскара Табареза, али и у осталим линијама тима су сасвим солидни и искусни играчи. Фернандо Муслера чува мрежу, Дијего Лугано командује одбраном, док ће везни ред "држати" Валтер Гаргано, Кристијан Родригез, Гастон Рамирез..

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару