Читај ми!

Енглеска

Укупно 13 наступа на највећој светској смотри фудбала, од чега седам пута на последњих осам, свакако није лош успех. Међутим, када кажемо да је то Енглеска, толико поносна на игру која се "заљуљала" баш код њих, јасно је да само једна "богиња" освојена предалеке 1966. године није довољна да утоли сву глад од Ливерпула до Лондона, од Ламанша до граница Шкотске. Руни, Џерард и Лампард још једном покушавају да "фудбал врате кући".

Енглеска је до Бразила стигла као првопласирана у европској квалификационој групи Х, што је обезбедила победом над Пољском у последњем колу квалификација.

Пут ка Бразилу није био лаган као онај за Јужну Африку 2010. године, када су победили у девет од десет квалификационих мечева. Истина, екипа Роја Хоџсона није изгубила меч у квалификацијама, али је тек последњи меч са Пољском оверио визу за Бразил.

Два ремија са Украјином, као и мучења у Варшави и Подгорици, унела су нервозу у тим „гордог албиона", све док капитен Стивен Џерард није постигао гол у финишу меча са Пољском, након којег је почело славље.

Енглези се надају да је коначно дошло време да се понови успех из 1966. године, када су подигли "богињу", једини пут од 13 учешћа на Светским првенствима. У Јужној Африци нису баш блистали, јер су једва, победом над Словенијом, прошли групу, након чега их је Немачка Јоакима Лева преслишала са 4:1 и испратила са "црног континента".

Од 1966. године чекају да се „фудбал врати кући", али то се, до сада, није догодило. Сер Боби Робсон је, 1990. године, био најближи том успеху сер Алфа Ремзија, када је водио Енглезе до полуфинала, где их је победила Немачка на пенале.

Свакако највеће наде, енглеска јавност полаже у Вејна Рунија. Нападач Манчестер јунајтеда је постигао седам голова у квалификацијама, што довољно говори о његовом утицају на екипу. Наравно, ништа мање се не очекује ни од Стивена Џерарда, капитена репрезентације, који иако "има годиница", изнова и изнова показује да је још увек један од најбољих везних фудбалера данашњице.

У ногама Френкија Лампарда је додатно искуство, а од млађих - Џека Вилшира, Алекса Окслејда Чемберлена, Џордана Хендерсона, Рахима Стерлинга и Адама Лалане се очекује да заблистају. Рунију ће у нападу друштво правити Данијел Стариџ, који је експлодирао ове сезоне у дресу Ливерпула, па се може очекивати узбудљива игра националног тима Енглеске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару