Читај ми!

Канада - Борјан и екипа у покушају да чудом оду у плеј-оф

Канађани представљају аутсајдера у Групи Ф. За њих је вели успех само појављивање на светској смотри фудбала и то после 36. година. Сваки освојен бод, макар један, биће велики као кућа за Канаду. У групи са Хрватском, Белгијом и Мароком то ће бити тешко, евентуало зачеље могу да избегну у дуелу са Мароканцима.

Екипу као капитен предводи голман и капитен Црвене звезде Милан Bорјан, који је у неку руку био и јунак квалификација. У једном од одлучуућих мечева против Мексика, у коме је Канада победила са 2:1, Борјан је сјајним одбранама у судијској надокнади времена успео са сачува победу свог тима.

Канаде је пласман у Катар оверила победом над Јамајком од 4:0 у утакмици претпоследњег кола квалификација Конкакаф зоне. Уз Канађане на првенсву учеству Америка и Мексико.

Наступ Канаде на Светском првенству у Катару 2022. означиће крај 36 година проведених у покушају да се квалификују.

Тим Канаде је у тешкој групи ду су вицешампион са предходног СП рватска и трећепласирана екипа Белгије. Сјано одрађене квалификације у Конкаф зони ипак доносе наду Канађанима да и у оваквој конкуренцији могу да направе изненађее и домогну е нокаут фазе.

Канађани су само једном Светском првенству, и то 1986. у Мексику. Тада ниу забележили нити једну победу. Редом су изгубили од Француске, Мађарске и СССР-а. Успе да се квалификују на то СП дуго је био највећи успек те селекције, све до сада.

Много се очекује, од главне звезде тима младог и талентованог Алфонса Дејвиса. Овај 22-годишњак је леви бек Бајерна из Минхена. Карактеристише га брзина, дриблиг, а уз то има и сјајан шут.

У селекцији Канаде често иде и даље у нападу и долази иза друге звезде тима Ђонатана Дејвида и помаже му да лакше диктира напад своје селекције.

Свакако најброљи играч екипе, па и сви земаља Конкаф зоне је Дејвис ће покушати да искористи прилику и покаже вој раскошан таленат на великој сцени.

Његова каријера је обележена низом трофеја, укључујући четири титуле у Бундеслиги, неколико домаћих купова, медаљу победника Уефа Лиге шампиона и тријумф на Фифином Светском првенству за клубове.

Ипак Канађанима се дају мале шансе да прођу групу. Ипак селектор Џон Херман је својим играчима рекао да пре свега уживају у игрању на Светком првенству. Пре свега да се надмећу са играчима попут рватске звезеде Луке Модрића, као и великог броја Белгијанаца који су на врхунском нивоу.

Селектор је напменуо да овај тим има прилику да подигне фудбал на виши ниво у Канади, где је хокеј на леду спорт број један, а да они имају прилику да како је рекао "створи успомене које ће трајати заувек" за 38 милиона људи у земљи.

Канађанима ће ово првентво много значити за наредно које играју на домаћем терену. Канада ће заједно са САД и Мексиком организовати Светско првенство 2026. године.

Канада наступа у саставу:

Голмани: Милан Борјан (Црвена звезда), Џејмс Пантемис (Монтреал), Дејн Сент Клер (Минесота јунајтед);

Одбрана: Самјуел Адекугбе (Хатај), Џоел Вотерман (Монтреал), Алистер Џонсон (Монтреал), Ричи Лареја (Торонто), Камал Милер (Монтреал), Стивен Виторија (Чавез), Дерек Корнелијус (Панетоликос);

Средњи ред: Лијам Фрејзер (Дајнце), Исмаел Коне (Монтреал), Марк-Ентони Каје (Торонто), Дејвид Вотерспун (Сент Џонстон), Џонатан Осорио (Торонто), Атиба Хачинсон (Бешикташ), Стефен Еустакиљо (Порто), Самјуел Пиет (Монтреал);

Напад: Лијам Милар (Базел), Лукас Кавалини (Ванкувер), Ике Угбо (Троа), Тајон Бухенен (Клуб Бриж), Џонатан Дејвид (Лил), Алфонсо Дејвис (Бајерн) и Жуниор Хоиле (Рединг).

Распоред утакмица Групе Ф:

23. 11. Мароко - Хрватска 11.00
23. 11. Белгија - Канада 20.00

27.11. Хрватска - Канада 17.00
27.11. Белгија - Мароко 14.00

01.12. Канада - Мароко 16.00
01.12. Хрватска - Белгија 16.00

 

 

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара