Читај ми!

Иран против свих или "нека љуби се Исток и Запад"

Иран је пре Мундијала у Катару пет пута био на смотри најбољих репрезентација света у фудбалу, али ниједном нису прошли групну фазу такмичења. У шестом покушају, играчи предвођени селектором Кејрошом имају изгледне шансе да направе историјски резултат за државну селекцију.

Репрезентација Ирана први пут је играла на Светском првенству 1978. године у Аргентини. Након тога, спорадично су наступали, одустајали, бивали дисквалификовани или нису успели да се квалификују и већ oд 2014. године, редовни су на Светском првенству.

Иран је једна од најуспешнијих репрезентација Азије, три пута заредом су освојили куп континента 1968, 1972 и 1976 године. Тај успех ниједна репрезетација са тих простора није поновила.

Прву победу на Светском првенству извојевали су ни мање ни више него против селекције САД-а (1:2), безмало двадесет година након Иранске револуције, на Мундијалу у Француској 1998.

Врховни вођа Ирана је уочи те утакмице наредио фудбалерима приликом поздрављања на почетку меча да ирански тим не сме да иде ка Американцима. Пре утакмице, ирански играчи су својим америчким противницима поклонили беле руже као симбол мира.

Другу победу на Светском првенству Иран је остварио 20 година касније, у Русији, савладали Мароко, 1:0.

Од децембра 2014. до маја 2018, репрезентација Ирана је била најбоље рангирана репрезентација Азије на Фифиној листи, што је уједно и најдужи узастопни период у којем је једна репрезентација са тог простора била најбоље рангирана на континенту.

Главне карактеристике тима Мелија током првог мандата селектора Карлоса Кејроша од 2011 до 2019. године биле су чврста одбрана и акције из контранапада. Те се слична игра од Иранаца може очекивати и на Мундијалу у Катару.

Пут до Kатара, фудбалери Ирана поплочали су добрим резултатима. "Персијске звезде" су од могућих 30 бодова у квалификацијама освојиле 25, што је најбољи резултат икада у квалификационим циклусима иранског националног тима.

Селектор је био Драган Скочић. Наиме, хрватски стручњак је на клупи Ирана остварио 15 победа у 18 утакмица и одвео Иран на Мундијал у Катар. Упрскос том успеху, смењен је у лето 2022. године. На његово место дошао је Карлос Кејрош.

Један део фудбалера, кажу појединци упућени у ирански фудбал, се побунио, а други део тима био је за смену хрватског стручњака.

Но, било како било, на послетку, први пут на последња три узастопна Мундијала Кејрош није одвео репрезентацију Ирана на Светско првенство, а трећи пут заредом ће их предводити на најјачој смотри фудбалских репрезентација.

Кејрош је у квалификационом циклусу покушао да са Колумбијом и Египтом направи добар резултат, односно пласман на Светско првенство и у тој намери није успео.

Још пар речи о селектору Кејрошу, јер је он главна звезда тима. Некадашња десна рука Алекса Фергусона је једна од најпоштованијих личности у Ирану, међу навијачима је његов долазак просваљен на улицама Техерана.

Формација коју португалски стручњак преферира је 4-1-4-1. Остаје питање ко ће бити у нападу.

Сада већ традиционално, Иран има робусне и физички снажне играче. Екипа је састављена од искусних фудбалера, који знају да се носе са притиском великих и важних утакмица, тим дуго игра заједно и то је једна од предности ове селекције.

Неки од узданица тима биће Мехди Тареми из Порта, или нападач Омоније Kарим Ансарифард. Уколико буде у добром здравственом стању, екипи ће свакако бити од великог значаја и софистицирани Сардар Азмун, познат под надимком "ирански Меси".

Поменути Азмун и Тареми двојица су најбоља појединца у тиму Ирана.

Сардар Азмун, уколико буде на списку и способан за утакмице биће носилац игре и истурени нападач. Премда, ту је и Мехди Тареми. Показало се у неколико наврата да обојица могу добити прилику од почетка утакмице, те би Кејрош највероватније играо у формацији 4-3-3.

У причи о Ирану немогуће је изоставити другог најбољег стрелца света на међународном нивоу - Али Даеи. Тренутно овај легендарни фудбалер није у добрим односима са властима те државе, али је свакако важна фигура Иранског фудбала.

Његов надимак Шахријар значи Краљ и то је довољан податак о популарности стрелца 109 голова у дресу Ирана.

Иран има лоше односе са неколицином арапских земаља, међутим Катар је био редак савезник у појединим случајевима.

Најзагриженијим љубитељима спортског фер-плеја потпуно је јасно да се Група Б овогдишњег Мундијала може назвати групом политичких непријатеља, на једној страни су Велика Британија (Енглеска и Велс) и Сједињене Америчке Државе, а на другој Иран.

На концу, мора се додати и чињеница да су поједине репрезентације покушале на уштрб Ирана да дођу до Светског првенства, срећом, још увек је деведесетоминутна магична игра та која одлучује о томе ко испада, а ко иде даље.

Иранци никада нису играли против Енглеске или Велса, са САД-ом као што је наведено, јесу. Од Групе Б може се очекивати велика борба у сваком мечу, несумњиво је да свака селекција поседује квалитет и да ће се надметати у нади и са жељом да победи.

Састав Ирана:

Голмани: Алиреза Беиранванд (Персеполис), Амир Абеџадех (Понферадина), Хосеин Хосеини (Естеглал), Пајам Ниазманд (Сепахан).

Одбрана: Ехсан Хајсафи (АЕК), Садег Мохарами (Динамо Загреб), Мортеза Пуралиганџи (Персеполис), Рамин Резајан (Сепахан), Милад Мохамади (АЕК), Хосен Канизадеган (Ал Ахли), Шоја Кализадех (Ал Ахли), Махид Хосеини (Кајзери), Аболфази Џалали (Естеглал).

Средњи ред: Саман Годос (Брентфорд), Вахид Амири (Персеполис), Саид Езатолахи (Вејле), Ахмад Нуролахи (Шабаб), Али Карими (Кајзери), Рузбег Чешми (Естеглал).

Напад: Али Голизадех (Шарлроа), Алиреза Јаханбакш (Фејенорд), Мехди Тареми (Порто), Сардар Азмун (Леверкузен), Мехди Тораби (Персеполис), Карим Ансарифард (Омонија).

Распоред утакмица селекције Ирана:

Прво коло - 21.11. 
14.00 Иран - Енглеска 

Друго коло - 25.11.
 
11.00 Иран - Велс

Треће коло - 29.11.

20.00 Иран - САД

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара