Читај ми!

Снима се филм "Вера" - Јована Стојиљковић и Никола Којо као српски шпијуни из Другог светског рата

У Београду се снима филм "Вера" - шпијунски трилер инспирисан причом о Вери Пешић, жени која је за време Другог светског рата била четвороструки тајни агент. Дебитантски филм Недељка Ковачића и косценаристкиње Кристине Ђуковић, снима се уз подршку Радио-телевизије Србије и Филмског центра Србије.

Мало је познато да је Србија имала своју Мата Хари и то из Сијаринске бање - Веру Пешић. Говорила је шест језика, кретала се у највишим београдским круговима, упловила у шпијунске воде и постала сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе. Информације је марљиво прикупљала и рапортирала југословенској служби.

"Ми се заиста трудимо да испричамо Верину причу, а не причу о историјским околностима, односно причу о једној жени која је била испред свог времена, која је била интелигентна, која је била храбра и која је некако пливала међу мушкарцима у једном јако тешком историјском тренутку", каже Недељко Ковачић, редитељ и сценариста.

Филмску Веру оживела је Јована Стојиљковић. О свом лику Јована каже: "Она није имала велике идеале у почетку, али самим тим што воли биоскоп, воли амерички, холивудски филм, жели да њен живот буде као Холивудски филм, а то баш није било тако романтично у то време..."

Ово је и прича о положају жене у то време, у доминантном мушком свету - традиционалном балканском, али и професионалном шпијунском.

"Тумачим Тасу Димића, озбиљног шпијуна, троструког, швалера, боема, коцкара. Он је имао своје негативне стране у тој својој ратној биографији и политичкој, али генерално је сценаристичким пером представљен као један сладак, позитиван лик, шармер", рекао је глумац Никола Којо.

Многе историјске личности присутне су у филмској причи, попут генерала ваздухопловства Југословенске војске Боривоја Мирковића.

"Увек је добро и драгоцено када се ослонимо на историјску грађу, јер онда ту нема домишљања и измишљених проблемских структура, него заиста пратимо једну убедљиву причу, видимо притоке разних интересних сукоба, разних дешавања", истакао је глумац Небојша Дугалић.

Овај шпијунски трилер са мелодрамским и елементима психолошке драме, чија се филмска премијера очекује у октобру, пратиће и серија коју ћемо гледати на РТС-у наредне године.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво