Читај ми!

Рани кадрови, снима се друга сезона емисија о студентском филму

Од 13. до 16. јула 2021. године у уметничком простору Циглане, Клуба љубитеља тешке индустрије у Београду, снима се друга сезона серијала "Рани кадрови" у којој ће бити представљено седморо нових младих филмских аутора, студената филмске режије Факултета драмских уметности у Београду.

Серијал "Рани кадрови", и ове године, реализује Редакција драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, по идеји њеног креатора и уредника Марка Новаковића. Емисије су конципиране кроз дијалоге креатора са самим студентима-ауторима и члановима њихове ауторске екипе са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој емисији биће приказан по један студентски филм, који ће анализирати еминентни гост-критичар, а биће разговора и о дипломским филмовима младих аутора.

А новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у "Раним кадровима" постаје део буџета управо тих дипломских радова. Од седам наслова који су представљени у првој сезони ове емисије снимљена су већ три филма - један дугометражни и два кратка играна. У припреми су још два дипломска дугометражна играна филма аутора из претходне сезоне, чијој се реализацији надамо до краја ове календарске године.

У другој сезони "Раних кадрова" представљамо студенте са класа филмске и ТВ режије који су ФДУ уписали 2015. и 2017. године. Сви они су у припремама за реализацију својих дипломских филмова, под будним оком њиховог ментора, професора Срдана Голубовића.

У осам целовечерњих емисија биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима младих нада српске кинематографије: Гвозденом Илићем, Павлом Павловићем, Машом Миљковић, Илијом Петровићем, Јелисаветом Николић, Јованом Димоским и Алексом Михајловићем.

Сценарије за емисију написао је Срђан Вучинић а редитељ серијала је Марко Јефтић. Директор фотографије "Раних кадрова" је Бојан Ракић, сценограф Мира Андрејевић, костимограф Александра Стошиц-Крстовић, композитор Владимир Пејковић, за дизајн шпица и анимација задужен је Ненад Крстић, а монтажер емисије је Петар Шумоња.

Премијерно емитовање друге сезоне емисија "Рани кадрови" планирано је за јесен 2021. године на програму РТС 2. Од марта 2022. године све емисије овог серијала биће доступне гледаоцима и на платформи РТС Планета.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво