Филм и ТВ серија о херојима Халијарда

После три године опсежних припрема, 22. мaja 2021. је у извршној продукцији Contrast Studios-а, у сарадњи са Телекомом Србија и Радио-телевизијом Србије, почело снимање филмског и ТВ пројекта - играног филма "Хероји Халијарда" и ТВ серије "Ваздушни мост", према сценарију и у режији Радоша Бајића.

У средишту играног филма "Хероји Халијарда" је ратна драма, прича која је инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом под кодним именом "Операција Халијард".

У овој акцији, у лето 1944, предвођен Југословенском војском у отаџбини, под командом ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора, српски народ је, уз велика одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

Прича о "Халијарду" је апотеоза херојству, пријатељству, доброчинству, племенитости и патриотизму.

Баш као и филм "Хероји Халијарда" и ТВ серија од шест једносатних епизода "Ваздушни мост" за свој централни мотив има причу о трагици једног времена, о херојству и безнађу, о породици, љубави и странпутицама, о жудњи за слободом, о поделама и расколима - о наметнутој будућности која је вољом моћних и великих отета српском народу.

У филму и ТВ серији о операцији "Халијард" наступиће више од стотину глумаца, међу којима главне и велике улоге играју: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Радоје Чупић, Слободан Бода Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић, Ђорђе Марковић, Бранко Јанковић, Небојша Кундачина, као и велики број талентованих младих глумаца - Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић, Михаило Перишић, Огњен Никола Радуловић и други.

Поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу ће сачињавати значајан број страних глумаца са енглеског говорног подручја - Стивен Мур, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Јадран Малкович, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке и многи други.

Играни филм "Хероји Халијарда" реализује се уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске Владе АП Војводине.

Снимање филма и ТВ серије одвијаће се у две фазе - током 2021. и 2022. године. Премијера филма планирана је за пролеће 2023. године, док ће приказивање ТВ серије бити на програмима Радио-телевизије Србије и канала СУПЕРСТАР ТВ у јесен 2023. године.

Сценариста и редитељ: Радош Бајић
Косценаристи: Душан Ковачевић, Страхиња Маџаревић
Директор фотографије: Предраг Јочић
Монтажер: Стеван Марић
Сценограф: Јелена Мирковић
Костимограф: Борис Чакширан
Маскер: Мирјана Стевовић
Сниматељ звука: Владица Будић
Дизајн звука: Игор Перовић
Компјутерска анимација: Бориша Симовић
Помоћници режије: Иван Зацеро, Младен Шевић
Консултант за историју: др Милош Тимотијевић
Војни консултант: Генерал Драган Катанић
Главни организатор: Јелена Стојановић
Директор пројекта: Снежана Милеуснић
Извршни продуценти: Недељко Бајић, Јелена Бајић Јочић, Предраг Јочић

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво