Читај ми!

"Јованка Броз и тајне службе" од јесени на РТС-у

У Музеју Југославије почело је снимање играно-документарне серије "Јованка Броз и тајне службе" из пера сценаристе серије "Тајне службе Србије", генерала Светка Ковача, у режији Недељка Ковачића.

Серија је заснована на богатој архивској грађи, сведочењима непосредних учесника и резултатима истраживања наших и страних историчара.

Искусни психолози и психијатри покушаће да што верније прикажу Јованкин психолошки профил и да гледаоцима покажу да ли су биле основане оптужбе неких људи из Титовог окружења да је она "психијатријски случај", да је параноична, љубоморна, или је била само тврдоглава, поносна и достојанствена.

"Врло тајанствена, није желела пуно да прича, да се појављује, осим у пратњи свог супруга. Била је официр, потпуковник жена која има одликовања у рату. Врло храбра, врло горда, врло поносита жена која је свој живот до краја подредила задатку који је имала", објашњава глумица Снежана Савић.

Серија прати најважније догађаје из живота Јованке Будисављевић, касније Броз, од доласка на рад у Бели двор, удаје за Тита, гламурозне даме и симбола једне епохе Титове Југославије, до неспоразума, сукоба, афера, основаних и неоснованих оптужби, раздвајања од Тита, потпуне изолације, понижавања и живота у нехуманим условима.

Гледаоци ће сазнати да ли су службе безбедности утицале да Јованка Будисављевић дође у Титову близину, каква је била улога Стеве Крајачића у њеном животу, да ли је учествовала у припреми афере прислушкивања и смени Александра Ранковића и шта је о томе мислила скоро педесет година после тих догађаја. Шта је позадина сукоба Јованке Броз и шефа војне тајне службе, генерала Ивана Мишковића? Због чега је Тито заштитио Јованку и сменио Мишковића? Да ли је Јованка заиста припремала државни удар са генералом Ђоком Јованићем и да ли се борила за власт у такозваном посттитовском периоду, како су је оптуживали неки Титови сарадници?

"О Ранковићу постоји много информација, али је заправо врло мало његових исказа. Ово је занимљиво конструисана прича у контексту тог времена и тих односа који су тада владали у владајућим структурама", наводи Гордан Кичић.

Биће интересантно да се види због чега су Титови блиски сарадници хтели да разведу или одвоје Јованку од Тита и шта су све користили да би то остварили. Шта је била такозвана "Јованкина загребачка епизода", ко је и на који начин покушао да ово искористи за компромитацију Јованке и каква је била улога служби безбедности у томе?

Шта је државно и партијско руководство тадашње Југославије тражило од служби безбедности у односу на Јованкино појављивање у јавности и писање њених мемоара? Зашто су службе водиле две оперативне акције за Јованку? Ко је наредио да се, још док је Тито био жив, прислушкују не само Јованка него и њена најближа родбина? Управо серија "Јованка Броз и тајне службе" даје одговоре на ова и многа друга питања.

Серија се бави и Јованкиним животом у време изолације и објашњава због чега није могла да реши своја основна статусна питања. Шта је Јованка мислила о Титу и кога је оптуживала док је живела у понижавајућим условима, као тешко огорчена и обесправљена жена.

Гледаоци ће на крају сазнати шта је још Јованка хтела да каже, а није рекла и да ли су неки догађаји из њеног живота остали прекривени велом тајни.

У играном делу серије појављују се наши познати глумци у улогама неких значајних личности из тог периода. Јованку Броз играју Милица Томашевић и Снежана Савић, Тита Небојша Дугалић, Ранковића Гордан Кичић, Владимира Бакарића Светозар Цветковић, Стеву Крајачића Бојан Жировић, генерала Мишковића Александар Срећковић Кубура. Наратор је Тихомир Станић.

Прича о Јованки Броз и тајним службама, у десет епизода, биће емитована на јесен на РТС-у.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару