Читај ми!

Метаморфозе

У другој половини фебруара, на локацијама у Београду и Панчеву, одвија се снимање дугометражног играног филма "Метаморфозе", који је заједничка производња "Non-Aligned Films" из Београда и Радио-телевизије Србије. Прва и друга прича из ове троделне струкуре снимљене су 2020. године, а уласком РТС-а у овај пројекат стекли су се услови за његову финализацију.

Филм "Метаморфозе" је дебитантско дугометражно играно остварење редитељског двојца којег чине талентовани, млади и већ награђивани аутори Душан Зорић и Матија Глушчевић, који потписују и сценарио и режију филма. Ово је уједно и њихов дипломски рад на студијама филмске и ТВ режије на Факултету драмских уметности у Београду. Ово остварење подржано је и на Конкурсу Филмског центра Србије.

Испред продукцијске куће "Non-Aligned Films" продуценти филма су Чарна Вучинић (којој је ово и мастер рад на ФДУ) и Дамјан Кнежевић, а од стране РТС-а креативни супервизор пројекта је Марко Новаковић, Одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма док је супервизор продукције за РТС Марија Берета.

"Метаморфозе" су егзистенцијална драма са елементима фантазије и надреалног. Филм је подељен на три поглавља, три чина који прате три различита живота једне истоимене средовечне жене - Драгиње. Не бирајући средства и често занемарујући сопствени разум, свака Драгиња на свој начин покушава да "искочи из своје коже". Свако поглавље је нови Драгињин карактер и нова шанса коју она добија након суочавања с претходним неуспехом.

Главна улога поверена је изузетној хрватској глумици Ксенији Маринковић, а остале улоге у филму тумаче Борис Исаковић, Исидора Симијоновић, Радоје Чупић, Бојан Жировић, Олга Одановић, Ненад Ћирић, Исидора Минић, Татјана Венчеловски, Милош Тимотијевић, Милош Самолов, Федор Ђоровић... и многи други.

Директори фотографије филма "Метаморфозе" су Алекса Радуновић, Марко Кажић и Милица Дринић, сценографкиње Ива Илић и Милена Грошин, костимографкиња је Кристина Савић, за снимање и обраду звука задузени су Урош Тодоровић и Милан Антић, монтазерка филма је Олга Кошарић а шминкерка Слађана Вујковић.

"Метаморфозе" су, још крајем 2019. године, представљене на маркету Фестивала у Солуну где су освојиле награду за најбољи пројекат. Филм је том приликом привукао велику пажњу дистрибутера и представника међународних фестивала, па се са правом надамо да ће, у другој половини ове или током наредне године, започети свој међународни фестивалски живот на неком од фестивала "А" категорије (Кан, Берлин, Венеција, Локарно, Санденс...) као истакнути представник српске кинематографије и културе.

Светска телевизијска премијера филма "Метаморфозе" планирана је на Радио-телевизији Србије у јесен 2022. године, након његове фестивалске и биоскопске дистрибуције.

Реч аутора: "Инспирацију за филм пронашли смо размишљајући о нашим мајкама - особама које су нам врло блиске, а опет тако непознате. Често их несвесно маргинализујемо гледајући их само кроз функцију и улогу мајке. Мислимо да је њихов живот потпун, да је оно што их чини живима прошлост, а не и садашњи тренутак. Без обзира да ли то јесу или нису, жене средњих година се у нашем друштву архетипски доживљавају као мајке. Радећи на сценарију запитали смо се - чему средовечне жене чезну и о чему оне сањају? Кроз овај филм желимо да истражимо скривене животе средовечних жена и да трагамо за њиховим правим идентитетом. "Метаморфозе" су "doppelgänger" бајка о људској потреби за срећом и припадањем." (Душан Зорић и Матија Глушчевић)

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару