Коридор 92: наставак снимања документарно играног филма Слађане Зарић

Друга фаза снимања документарно-играног филма о пробијању Коридора 1992. године почела је снимањем реконструкција у касарни у Руми.

Филм ауторке Слађане Зарић реализује се у копродукцији Радио-телевизије Србије, Телевизије Републике Српске и Војнофилмског центра "Застава филм".

На основу изјава учесника у борби, снимљених (у јануару 2020., у импровизованом студију у Бањалуци), следи снимање реконструкција и драматизација појединих догађаја.

Сцене једне од најзначајнијих битака Војске Републике Српске биће снимане на неколико локација у Србији: у Руми, околини Вршца и војним полигонима у Сремској Митровици, Пасуљанским ливадама, Никинцима и на реци Сави, у близини Шапца.

За улоге бораца ангажовани су глумци из Србије и Републике Српске. Позиву су се одазвали Вук Костић, Александар Стојковић, Златан Видовић, Љубиша Савановић...

Припадници Војске Републике Србије пружиће подршку за снимање филма о догађајима који су се одвијали у Посавини 1992. године.

Сваки од објеката касарне у Руми адаптиран је за потребе снимања овог филма, како би подсећао на услове у којима су водиле борбе за пробијање "Пута живота", односно коридора, који спаја источни и западни део Републике Српске.

Из Руме, снимање ће се преселити на Пасуљанске ливаде а затим и у околину Вршца. За потребе филма, готово у свакој од сцена користиће се различита пиротехничка средства.

У Бањалуци је екипа овог филма претходно снимила исповести око 80 учесника борби.

Aуторка филма Слађана Зарић, новинарка и уредница документарних емисија РТС-а:
"У Бањалуци, у том периоду након велике офанзиве хрватске војске, 42 дана није било струје, почиње да им нестаје хране и других потребштина... Имамо ситуацију да је умрло 12 беба, којима је због недостатка кисеоника заиста одузето право на живот. Не знам шта би са тим бебама било, да ли би оне преживеле али кисеоник до њих, због тог застоја на Коридору, због тога што је Пут живота био пресечен-није могао да дође."

Филм ће хронолошки пратити дешавања, од преласка хрватске војске преко Саве, формирања логора, страдања Срба у Оџаку, Дервенти и погибије 32 војника из Војне поште Врање.

"Нисам пуно играо историјских ликова, ова три сврставам у њих, то је велика част, играо сам код Срдана у "Круговима" и Александра у позоришту, то има посебну тежину а пристао сам одмах јер ја водим рачуна о томе.", каже глумац Вук Костић.

"Није до сада рађен филм о Коридору, ја сам тада био млад али се сећам каква је еуфорија владила, колико је људи ишло у акцију и знало се да је то од животне важности и сви су уложили максимално труда да то успе." поверио је глумац Слободан Перишић.

Војна операција "Коридор" трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на простору Посавине. У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је 1.918 бораца.

фотографије: Игор Салингер/ МЦ Одбрана

 

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару