Путевима путописаца

У Норвешкој је недавно започело снимање серијала "Путевима путописаца" који је осмислила Јасмина Врбавац, књижевна критичарка и уредница у Редакцији за културу РТС-а.

У својству водитеља, заједно са сниматељем Васком Васовићем, боравила је у Норвешкој настојећи да гледаоцима представи један део онога што је Исидора Секулић почетком прошлог века могла да види и забележи у свом ремек делу путописне књижевности, Писма из Норвешке, Милош Црњански у књизи Код Хиперборејаца, и наравно, много више тога што су књижевници, наши савременици, Вида Огњеновић и Веселин Марковић који су у Норвешкој живели један период свог живота видели и искусили а потом и написали своју верзију путописа о Норвешкој, неминовно се позивајући на своје књижевне предходнике.

"Путевима путописаца" је серијал замишљен тако да гледаоце поведе на пут на коме ће имати прилику да просторе којима се путује посматрају очима наших највећих писаца, почевши од Исидоре Секулић, Ива Андрића, Растка Петровића, Јована Дучића, Милоша Црњанског, Момчила Настасијевића, Станислава Винавера, Марка Ристића, Рада Драинца, Станислава Кракова, Драгише Васића, Михаила Петровића Аласа, Александра Дерока, Јелене Димитријевић и многи других који су данас наши савременици.

Како се управо заокружује један век од периода када је човечанство захваљујући технолошком напретку унапредило могућности путовања која су постала доступнија свима, па и писцима и с обзиром да се управо у то време отварала могућност за проширење свеколиких интелектуалних, уметничких, културолошких и социјално-политичких видика, у емисији ће бити занимљиво пратити шта се све изменило у виђењима одређених земаља, нација, култура, уметности, у виђењима тадашњих путописаца и како данашњи књижевници-путописци доживљавају и сагледавају исте пределе.

Нема сумње да је данас могуће путовати и обићи цео свет много лакше и брже, као и да је могуће видети све пределе посредством медија, па зато серијал "Путевима путописаца" и нема претензије да гледаоцима открива само туристичке дестинације. Путовањем кроз пределе, земље и градове о којима су писали тадашњи путописци, биће обухваћене и коментарисане бројне теме, са акцентом на главна питања - "Шта ти предели значе у културолошком и уметничком смислу нама данас, а шта су тада значили", "Како су се мењали односи у уметничком и културолошком смислу који неминовно проистичу из друштвено-политичког контекста и како су се мењала сама књижевна дела путописа" итд.

С обзиром да је путопис књига која није туристички водич, већ спада у лепу књижевност, а умеће великих писаца се састоји у томе да нам пруже увек поглед, коментар или осећајност више од обичног туристе, емисија Путевима путописаца се труди да ухвати управо све оне невидиљиве а подстицајне теме о којима су наши путописци писали, а које се не могу чути или видети на другим местима.

Тако ће се већ у првој емисији о Норвешкој трагати за одговорима на питања да ли је Норвешка земља сурове климе и тешког живота узрокованог природним феноменима и позицијом крајњег севера, где владају тама и сивило који кале карактер Норвежана, о чему је писала Исидора Секулић, или је то земља лакоће прозирног ваздуха, узвишене чистоте, белине глечера и белих ноћи и земља херојства како ју је доживљавао Милош Црњански.

Аутор: Јасмина Врбавац

Драматург: Кристина Ђуковић

Сниматељ: Васко Васовић

Режија: Марко Шотра

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару