На снимању играног филма "О животу и о смрти"

Прва фаза снимања ТВ филма "О животу и о смрти" у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма Радио телевизије Србије завршена је у четвртак, 13. децембра.

ТВ филм, према сценарију Предрага Перишића и у режији Предрага Велиновића, базиран је на трагичном догађају бомбардовања зграде Радио телевизије Србије у априлу 1999. године и, иако не представља документарно уобличавање ове појединачне и колективне трауме, кроз форму играног омнибуса, представља својеврсну посвету жртвама.

ТВ филм "О животу и о смрти" обухвата пет фиктивних прича које повезују наизглед неповезане групе јунака чије ће се животне путање, игром различитих околности, укрстити у ноћи бомбардовања зграде Радио телевизије Србије. Млада породица која чека принову, мајка и ћерка које покушавају да превазиђу узајамну отуђеност, младић и девојка који једно у другом проналазе наду и утеху - само су неке од прича у којима микро драме наизглед обичног свакодневног живота ухваћеног у једном судбоносном дану, и на једном месту, постају део веће панораме о животу и о смрти.

Аутор сценарија, Предраг Перишић, реномирани драмски писац, сценариста и професор филмског и ТВ сценарија, познат је и по свом дугогодишњем раду драматурга и уредника у Радио телевизији Србије. Перишић је аутор и сценариста више десетина емисија и серија које су обележиле историју РТС-а, између осталих, шоу програма „Образ уз образ", „Максиметар" и награђене игране ТВ серије „Полицајац са Петловог брда", а познат је и по својим сценаријима за култне филмове „Љубавни живот Будимира Трајковића", „Рад на одређено време", „Хeпи енд", „Није лако са мушкарцима" и „Сенке успомена".

Опус редитеља Предрага Велиновића обухвата награђиване филмове „Сенке успомена", „Волим те највише на свету", „Мотел Нана", а у богату традицију ТВ драма и ТВ филмова Радио телевизије Србије спадају и његова остварења „Лакши случај смрти", „Двобој за троје" и „Заједничко путовање".

Неке од главних улога тумаче Драган Петровић Пеле, Дара Џокић, Нада Шаргин, Милутин Милошевић, Данијела Кузмановић, Страхиња Блажић, Милица Сужњевић, Наташа Перић, Павле Менсур и други. Уредник филма је Кристина Ђуковић, продуцент Драгана Богдановић, извршни продуцент Милорад Конрад, директор фотографије Милорад Глушица, костимограф Александра Александрић, сценограф Мирослава Андрејевић.

Снимање ТВ филма почело је 25. новебра и, након завршене прве фазе, наставак снимања је планиран у марту 2019. године. Премијера ТВ филма „О животу и о смрти" планирана је за идућу годину, а поводом обележавања двадесет година од НАТО бомбардовања зграде Радио телевизије Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару