Серија „Жмурке“, интимна прича о деци после Другог светског рата

Нова серија „Жмурке“, у продукцији РТС-а, прати судбину дечака и девојчица који полазе у школу на Дан победе над фашизмом – 9. маја 1945. године.

Серија се снима у селу Иванову, као и Панчеву. Жмурке, редитеља и сценаристе Мише Радивојевића, имаће шест епизода, а њени јунаци су деца која имају запажену улогу у овој серији.

„Била ми је тешка прва сцена кад сам улазио у реку, али сад је све у реду и мислим да ће бити добро“, каже један од младих глумаца Филип Цветковић.

По завршетку Другог светског рата, деца победника и побеђених нису имала исти третман у друштву иако нису била одговорна за грехе, али ни за успехе својих родитеља.

„Ознаша“ Срда игра Милан Марић, који са „ознашицом“ Анђом, верујући у своја убеђења, покушава да направи бољу државу, али методе су им мало чудне.

„Разрачунавајући се са житељима те вароши, покушава да се разрачуна са собом и да пронађе своје место у новом систему који се рађа после Другог светског рата. Нажалост, деца су увек жртве одраслих“, објашњава Марић.

„Врло често ти људи који су дубоко у некој идеологији забораве ко је испред њих, да је у питању човек, да не кажем дете и то је нешто што је неприхватљиво“, наводи глумица Јасна Ђуричић.

У серији се прати један период у којем се представници нове власти у еуфоричном стању обрачунавају са свима које и без суда означе као кривце и све то пред очима немоћне деце, која на тај начин спознају неправду и суровост света.

„Једна интимна прича, није ни крими, ни нека савремена сапуница, већ интимни доживљаји из детињства Мише Радивојевића и његових другара у једном малом месту у Србији“, истиче директор серије Миодраг Стевановић.

„То је филм са децом, али и за одрасле и за децу. Једна врло чудна смеса и надам се да ћу успети да изађем жив из свега овога и једне амбициозне идеје на почетку“, каже редитељ серије Миша Радивојевић.

Серија ће у свакој од шест епизода пратити појединачне судбине деце која се окупљају и играју овде на градском тргу, на којем је за потребе снимања постављено и једно дрво на којем су се качиле све важније вести из тог времена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару