Документарна серија: Пут у будућност

Документарна серија "Пут у будућност", нас води нас на путовање кроз историју ликовне уметности на нашим просторима од 1950. до 2000. године.

Користећи се необичном драматургијом, серија истражује узроке, последице, поводе, дешавања, мотиве, инспирације, уметничке правце, ликовне уметнике и њихова дела. Прва сезона, која се састоји од тринаест епизода, прати дешавања на ликовној уметничкој сцени од почетка 1950-тих до почетка 1970-тих година.

На узбудљив "Пут у будућност" води нас четворо презентера - Доктор Но, сведок, савременик и тумач дешавања о којима се говори; Историчар уметности који нас упознаје са најзначајнијим уметницима, раздобљима, дешавањима, догађајима, уметничким изразима и поетикама; г-ђица Тривија, образована и атрактивна девојка која зна свашта о свему, те Познавалац прилика, проницљиви ерудита и глобтротер, који темама даје шири историјско-политички контекст.

Поменутим прогатогнистима, у склапању слике, помажу врсни познаваоци историје, медија, моде, популарне музике, позоришта и филма - Радина Вучетић, Ана Мартиноли, Даринка Михајловић, Жикица Симић, Милош Кречковић, Александар С. Јанковић.

Осим Београда, у који је већи део серије смештен, путујемо у Задар, Париз, Венецију, Ваљево, Лондон, Делиблатску пешчару, разговарамо и са учесницима и сведоцима - Петром Омчикусом, Владом Величковићем, Мрђаном Бајићем...

Аутор/Познавалац прилика: Борис Миљковић
Доктор Но: Љубивоје Тадић
Историчар уметности: Оливер Томић
Г-ђица Тривија: Милица Сужњевић
Редитељ: Филип Мартиновић

Прва сезона обухвата 13 епизода, чије нас емитовање очекује на јесен.

Борис Миљковић рођен је 1956. године у Загребу. Дипломирао је филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности у Београду. Заједно са Бранимиром Димитријевићем аутор је низа култних емисија и филмова - Нико као ја, Рокенролер, Руски уметнички експеримент, Шумановић, комедија о уметнику... 2016. године режирао је документарни наратив Фабрика шећера. Режирао је велики број телевизијских реклама и музичких спотова, неколико музичко-сценских дела и позоришних представа, написао књиге прича Чај на Замалеку (награда "Исидора Секулић"), Фабрика хартије и Живот у рају, романе Успаванка за Лалу и Пољупци, успомене, разговори, необичну едукативну збирку Кувар: Шта млади уметник може да научи од адвертајзера, машине, будале? Живи и ради у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару