Заборављени адмирал Ернест Трубриџ

Радио-телевизија Србије почела је реализацију пројекта "Заборављени адмирал" чији је аутор уредница у Информативном програму РТС-а Слађана Зарић.

Документарни филм и књига (избор из дневника) су о британском адмиралу Ернесту Трубриџу који је од 1915. до 1919. године био уз српску војску и на различите начине пружао помоћ у остварењу српског ратног циља током Првог светског рата. Уз подршку Амбасаде Велике Британије и Министарства одбране Републике Србије Радио-телевизија Србије ће реализовати пројекат до краја маја 2017. године уочи обележавања јубилеја 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Велике Британије.

Адмирал Ернест Трубриџ је мало познато име и у британској и у српској јавности иако је чак три ратне године провео са српском војском на важним дужностима. У Београд је допутовао јануара 1915. године као командант Британске мисије на Дунаву која је заједно са француским и руским јединицама пружила непроцењиву помоћ српској војсци у одбрани од аустроугарских ратних бродова - монитора. Након велике аустро-немачко-бугарске офанзиве, Адмирал се повлачио са српском војском до Албаније да би од стране регента Александра био проглашен за команданта евакуације српске војске са албанске обале. Септембра 1916. године Трубриџ на позив регента Александра долази на Солунски фронт и постаје његов саветник за војна питања. Уз регента Александра остао је до краја рата - учествовао је у пробоју Солунског фронта и присуствовао проглашењу новоформиране државе. Одликован је највишим српским војним и цивилним одликовањима.

Први кадрови докуменатарног филма "Заборављени адмирал" забележени су у Београду у присуству праунука адмирала Трубриџа, Томаса који је за ову прилику донео већи део одличја свог прадеде, међу којима је и веома ретка Карађорђева звезда другог степена коју је 1918. регент Александар скинуо са своје униформе и доделио је његовом прадеди.

Књига о овом заборављеном адмиралу у издању РТС Издаваштва и Министарства одбране уз подршку Амбасаде Велике Британије ће бити базирана на дневницима које је Ернест Трубриџ водио током Првог светског рата, а које је породица Трубриџ уступила на коришћење аутору пројекта и институцијама које учествују у његовој реализацији. Трубриџ је дневнике писао у периоду од 1915. до 1919. године, а до сада нису објављени ни у Великој Британији већ су били доступни само истраживачима. Приређивање и одабир делова дневника поверено је др Данилу Шаренцу, историчару из Института за савремену историју.

Филм и објављивање Трубриџових „Дневника" које је водио док је био са српском војском биће део програма којим ће Амбасада Велике Британије у Београду обележити вредан јубилеј, 180 година дипломатских односа са Србијом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару