Филм и серија: Србија у Великом рату

На простору Делиблатске пешчаре настављено је снимање филма ауторке Слађане Зарић "Србија у Великом рату" који Радио-телевизија Србије реализује са Министарством одбране односно Војнофилмским центром "Застава филм". Пројекат представља хронологију Великог рата и обухвата период од четири године.

Уз учешће Специјалне бригаде Војске Србије и кадета Војне академије и уз велико ангажовање пиротехничких средстава на Делиблатској пешчари током претходна четири дана, снимане су сцене борбених дејстава српске војске са посебним акцентом на Колубарску битку - офанзивну фазу и одбијање противнапада.

Документарно-играни филм и серија "Србија у Великом рату" овим снимањем полако се приводи крају, а премијеру овог великог пројекта РТС-а можемо очекивати у децембру.

Ауторка Слађана Зарић истиче да су све драматизације рађене на основу ратних дневника људи који су борбе преживели.

- То је битно нагласити, јер драматизације нису фикција редитеља и слободна уметничка машта, него представљају занимљиво сведочанство. Пре месец дана на Пасуљанским ливадама снимали смо сцене са Солунског фронта, јер је конфигурација терена - кречњак и камен, заиста подсећала на Кајмакчалан и Добро поље. Овде снимамо Церску и Колубарску битку - славне битке из Првог светског рата. Јуче смо на овом простору снимали закопавање топова - то је прича из касније фазе 1915. године, када је наша војска требало да пређе Албанију и да ту остави тешку артиљерију. Свако је са собом имао само оно што је могао да понесе. У тим сценама јуче, глумци су нам дочарали како је изгледао растанак војника од топа, у коме је често било и суза, рекла је Слађана.

Директор ВФЦ "Застава филм" потпуковник Мате Вујновић нагласио је да је пројекат омогућен активним и свесрдним ангажовањем ресурса Министарства одбране.

Данас, а и претходних дана, у снимању учествује 40 припадника Специјалне бригаде и 25 кадета Војне академије, који савесно и успешно обављају тај задатак. Омогућили смо свесрдну подршку претпостављених команди и установа, које помажу да до краја године успешно завршимо овај пројекат. Надамо се да ће нас време, материјални и људски ресурси послужити до тада, рекао је потпуковник Вујновић.

После снимања на Делиблатској пешчари, екипа прелази у Београд, где ће снимати политичке сцене са главним јунацима - регентом Александром, Николом Пашићем, мајором Драгутином Гавриловићем...

Игране сцене биће засноване на сведочењима савременика која су остала забележена у историјским књигама или ратним дневницима. Кроз кратке сторије инспирисане личним судбинама гледаоцима ће кроз филм бити приказан дух генерације чија је судбина била трагична и тешка. Судбина коју је данас тешко чак и веродостојно замислити. Саговорници у документарном филму биће најеминентнији српски, али и инострани историчари који су се бавили овим делом светске историје. Посебна пажња у филму биће посвећена и политичким односима Краљевине Србије и Аустроугарске монархије који су и довели до избијања сукоба јер се све чешће у међународној заједници последњих деценија Србија представља као једини кривац за избијање Великог рата.

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић и Добривоје Илић, директор фотографије Петар Вујанић, сценограф је Снежана Поповић, а војни консултанти Иван Мијатовић и Слободан Ђукић. Редитељ филма је Ивана Стивенс.

Премијера је планирана за децембар, на дан обележавања сто година од Колубарске битке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару