Варљиво лето '17

Овог лета нека Школска буде с тобом - слоган је под којим ће се од 24. јуна, сваке суботе у 12.30 на Првом програму РТС-а, емитовати програм за тинејџере. Како изгледа одрастати у данашњем тренутку видећете у Варљивом лету '17 кроз две приче: Проветравање и УПС!

Весела дружина серије Проветравање (РТС 1 суботом од 12.30) представља неке нове приче о младим, талентованим и креативним људима.

Емисије трају 13 минута, а свака започиње са малим перформансом испред занимљивих радова уличне уметности. С обзиром да су то радови углавном младих уметника који својим делима исказују свој став или поруку - екипа Проветравања је желела да скрене пажњу на још један вид креативности младих.

У магазинској, краткоминутној форми, млади ће говорити о себи и занимљивим активностима којима се баве. Тако ће бити речи о виртуелној стварности, занимљивим и ретким инструментима, о студентима који праве формулу 1, средњошколцима који се баве програмирањем, младим уметницима који своју машту и креативност исказују кроз прављење накита и лампи, волонтерима Црвеног крста итд. Незаобилазни део је и представљање младих музичких бендова и њиховог стваралаштва.

Новину у летњем издању Проветравања представљају специјални прилози Топ Проветравање. То су кратки и духовити игрокази у којима се карикирају ситуације из свакодневног живота младих. Тако ће вам, Кристина и Лука приказати зашто није добро говорити о бившој девојци на првом састанку, зашто није лепо позајмљивати туђе ствари без питања или зашто на школској екскурзији избор музике не треба препустити другима. А, Матеја и Филип вас воде у биоскоп и приказују како то изгледа када се сцене са филма преселе у њихову реалност.

Уредник - Блаженка Бијелић, сарадник - Вишња Печенчић, монтажер - Зорица Благојев, редитељ - Милица Солдатовић Микић.

О младима али из мало другачијег угла говори се у играно-документарној серији УПС! - У проблему сам (РТС 1 суботом од 12.45).

Да ли је адолесценција криза или шанса? Шанса за шта? Да се из првих озбиљних сукоба са самим собом и околином створе нове везе и односи? Да се из оног што нећеш и не можеш схвати ко си и шта желиш од живота?

У фокусу играно-документарне серије "УПС! - У проблему сам" су адолесценти и изазови кроз који они пролазе у процесу преображаја из детета у одраслу особу. Свака од 10 тринаестоминутних епизода има засебну тему, један од изазова одрастања: млади и друшвене мреже, злоупотреба алкохола и психоактивних суспстанци, вршњачко насиље, толеранција према различитостима, агресивност, аутодеструктивност, усамљеност, итд.

Овај пројекат је окупио импресивну екипу стручних сарадника. Они указују на проблеме са којима се суочавају адолесценти, говоре о њиховим узроцима и последицама и нуде младима савете како да адекватно одговоре на искушења током одрастања. То су реномирани психолози, психијатри и неуропсихијатри са дугогодишњим искуством у раду са младима: Весна Брзев-Ћурчић, др Војислав Ћурчић, Данијела Галовић, др Тијана Миладиновић, Сања Татић-Јаневски, мр Александар Контић, др Оливера Алексић-Хил, др Снежана Алчаз и др Оливер Видојевић.

Играни сегменти прате групу средњошколаца и илуструју свакодневицу одрастања у Србији. Глас генерације о променама и изазовима са којима се суочавају дају у анкетама ученици Десете гимназије "Михајло Пупин" и Пете београдске гимназије.

Уредник серије - Тамара Вешковић, сценарио - Маша Вујошевић, Милица Јевтић, Исидора Милосављевић, Филип Грујић, Андрија Илић, Дејан Прћић и Тамара Вешковић, директор фотографије - Милан Станић, оригинална музика - Владимир Пејковић, монтажер - Горан Митровић, редитељ - Маша Вујошевић.

Овог лета не треба вам вентилатор - укључите Проветравање ... УПС, са Школском нећете бити у проблему.

РТС 1 суботом од 12.30

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару