Карта више за „Равну Гору“

Пројекцијом епизоде „Напад“ у Крагујевцу представљен први циклус драмске трилогије „1941-1945“ - „Равна Гора“, аутора Радоша Бајића.

Пре почетка премијерног приказивања на Првом програму РТС-а, у оквиру традиционалне културно-меморијалне манифестације „Крагујевачки октобар", Радио телевизија Србије и продуцентска кућа „Контраст студиос", свечаном пројекцијом прве епизоде у биоскопу Плаза, 20. октобра су представили први циклус драмске трилогије „1941-1945" - „Равна Гора" аутора Радоша Бајића.

„Равна Гора" је један од најамбициознијих и продукцијски најзахтевнијих пројеката српске националне телевизије од њеног постанка до данас, који се у десет једночасовних епизода бави драматичним догађајима у пролеће 1941. године - нападом нацистичке Немачке и сломом Краљевине Југославије. Граду Крагујевцу је припала част да буде град домаћин овог великог медијског филмског и телевизијског пројекта.

Као први циклус целовите драмске трилогије, то јест игране серије у три дела, која треба да покрије цео период Другог светског рата у Србији - „Равна Гора" је припремана четири године, а снимана више од годину дана, од јула 2012. до краја августа 2013. године, на подручју целе Србије, а највише у Шумадији, у Крагујевцу и околним селима Грбице, Страгари, Љубичевац, на Аџиним ливадама, у Борачу...

Тумачење великог броја улога у „Равној Гори" поверено је најеминентнијим именима домаћег глумишта, којих је више од две стотине, а међу којима су: Небојша Глоговац у улози Драгољуба Драже Михајловића, Драган Бјелогрлић у улози Тита, затим Мирко Бабић, Лазар Ристовски, Радослав Рале Миленковић, Милорад Мандић, Ненад Јездић, Радко Полич, Петре Арсовски, Олга Одановић, Љиљана Стјепановић, Марко Баћовић, Слободан Нинковић, Недељко Бајић, Бранислав Томашевић, Милош Тимотијевић, Ненад Окановић, као и много младих талената као што су Милош Биковић, Александар Филимоновић, Стојан Ђорђевић, Никола Аранђеловић, Нина Мрђа и други. Велике, важне и веома значајне улоге у „Равној Гори" играју глумци из крагујевачких позоришта, док је више од 1000 житеља Крагујевца и околине узело учешћа у реализацији овог великог пројекта.

Након пројекције прве епизоде која носи назив „Напад" и обрађује почетак агресије нацистичке Немачке на Краљевину Југославију, а за коју је у граду на Лепеници владало незапамћено интересовање, велика свечана промоција биће одржана у Београду 29. октобра. Почетак премијерног приказивања „Равне Горе" на Првом програму РТС-а је 10. новембара у 20.05 часова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару