Драмска трилогија 1941 - 1945

Приказивање драмске трилогије Радоша Бајића "1941-1945" почиње 10. новембра.

Радио телевизија Србије и продуцентска кућа "Contrast Studios" представљају први циклус драмске трилогије „1941-1945" под називом „Равна Гора", аутора Радоша Бајића.

„Равна Гора" је један од најамбициознијих и продукцијски најзахтевнијих пројеката српске националне телевизије од њеног постанка до данас. У десет једночасовних епизода серија се бави драматичним догађајима у пролеће 1941. године - нападом нацистичке Немачке и сломом Краљевине Југославије. 

Као први циклус целовите драмске трилогије, то јест игране серије у три дела, која треба да покрије цео период  Другог светског рата у Србији, „Равна Гора" је припремана четири године, а снимана више од годину дана, од  јула 2012. до краја августа 2013. године, и то: на Мокрој Гори, у Малом Зворнику, Љубовији, Бањи Ковиљачи, на планинама Тари, Гледић, Рудник, Сувобор, у Шумадији, у Крагујевцу и околним селима, у Обреновцу, Вршцу, Панчеву, Белој Цркви, у Београду и околини...

Реч је о епопеји и великом медијском захвату који има атрибуте националног пројекта. Наиме, први пут од педесетих година прошлог века до данас, уз објективно и историјски тачно третирање драматичних догађаја у Србији у априлу и мају 1941. године, без острашћеног етикетирања, „Равна Гора"  одаје почаст најбољим слободарским традицијама и тежњама српског народа, ма како он у Другом светском рату био организован. 

Кад говори о историјски веродостојним ослободилачким покретима у Србији 1941, о комунистичком или о равногорском, који су до почетка братоубилачког грађанског међу-српског рата, до новембра 1941. године тесно сарађивали у борби против заједничког окупатора - овај пројекат има за циљ да демистификује једностране идеолошке заблуде и исправи учињене трагичне историјске неправде према оним патриотским и национално жртвованим деловима нашег народа који је деценијама неправедно и неосновано идеолошки жигосан и омаловажаван.

У средишту „Равне Горе" је фамилија Таралић из села Планиница са обронака Равне Горе. Судбина, тегоба и мука ове породице постаје метафора колективне несреће српског народа, који трпи последице судбоносних историјских догађаја, а чији су протагонисти аутентичне историјске личности, међу којима су: Краљ Петар Други, ђенерали Душан Симовић, Бора Мирковић, пуковник Драгољуб Дража Михаиловић, Јосип Броз Тито, Слободан Пенезић - Крцун, Даворјанка Пауновић, академик Слободан Јовановић, Милан Недић, Милан Аћимовић, мајори Миодраг Палошевић, Аца Мишић и многи други официри, неименовани подофицири, војници, грађани и сељаци...

Тумачење великог броја улога у „Равној Гори" поверено је еминентним именима српског глумишта, којих је више од две стотине, а међу њима су: Небојша Глоговац у улози Драгољуба-Драже Михаиловића, Драган Бјелогрлић у улози Тита, затим Мирко Бабић, Лазар Ристовски, Радослав Миленковић, Милорад Мандић, Ненад Јездић, Радко Полич, Петре Арсовски, Олга Одановић, Љиљана Стјепановић, Jeлена Мила, Марко Баћовић, Слободан Нинковић, Недељко Бајић, Милош Биковић, Бранислав Томашевић, Милош Тимотијевић, Ненад Окановић, Александар Филимоновић, као и много младих талената као што су Стојан Ђорђевић, Никола Аранђеловић, Нина Мрђа  и многи други.

Уз  драмски серијал „Лед" у продукцији РТС - "Контраст студиос", „Равна Гора" је прва велика серија Радио телевизије Србије која је снимана најсавременијом филмском техником. Такође, „Равна Гора" је прва серија на српској националној телевизији која ће бити емитована у HD формату.

Премијерно емитовање првог циклуса драмске трилогије „1941-1945" - „Равна гора" почиње 10. новембра у 20 часова на Првом програму РТС-а, епизодом која носи назив „Напад".

Директор серије/Продуцент: Недељко Бајић

Директор фотографије/Продуцент: Предраг Јочић, С.А.С.

Сценограф: Драган Мићановић

Костимограф: Весна Теодосић

Маскер: Душица Вуксановић

Тон: Дарко Глишић

Дизајн тона: Игор Перовић

Монтажер: Стеван Марић

Извршни продуцент: Јелена Бајић-Јочић

Сценариста/ Редитељ: Радош Бајић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара