Читај ми!

„Равна гора“ ће вратити осећај националног поноса

Серија „Равна гора“ није документарно-фељтонистичка нити има амбиција да полемише са историјским фактима, истакао је Радош Бајић на претпремијерном приказивању прве епизоде. Редитељ је уверен да ће серија у средиште пажње вратити осећање националне припадности, националног поноса зато што смо савременици народа који има снажну историју. Епизода „Напад“ на Првом програму РТС-а 10. новембра.

Прва епизода драмске трилогије Равна гора Радоша Бајића синоћ је претпремијерно приказана у биоскопу „Синеплекс“ у Крагујевцу, у присуству редитеља и глумаца који учествују у првој епизоди.

Емитовање серије почиње 10. новембра на Првом програму Радио-телевизије Србије, која је заједно са кућом „Контраст“ продукцијски изнела пројекат.

У средишту догађаја прве епизодe, која носи назив Напад, јесу судбоносни тренуци непосредно пред агресију Немачке на Краљевину Југославију и бомбардовање Београда 6. априла 1941. године.

„'Равна гора' је први циклус једне свеобухватне драмске трилогије која би требало да покрије комплетно историјско време Другог светског рата у Србији“, истакао је у изјави Танјугу редитељ Радош Бајић.

Објашњавајући да се серија зове Равна гора јер обележава појаву патриотских слободарских покрета који нису хтели да признају окупацију и кренули у неки облик организованог отпора, Бајић истиче да серија није документарно-фељтонистичка која има амбиција да исправља „криву Дрину“ или полемише са историјским фактима.

„Ово је једна уметничка игра у чијем је средишту српски народ који трпи последице трагичних историјских догађаја који су располутили ткиво српског народа, због чега смо имали најстрашнији братоубилачки рат, који је Србе довео у замену теза и улога када је у питању окупатор“, истакао је редитељ.

Наглашавајући да су пре четири године постављени високи стандарди за припрему серије, од којих је први да се не изневери истина, Бајић каже да је други стандард испричати причу о трагици једног времена, које је дуго било забрањено и због којег су људи трунули по затворима, пропадале породице...

Познати домаћи редитељ додаје да је веома усхићен при помисли да ће у историјском смислу остати негде забележен као човек који је дао свој допринос, како каже, скидању катаракте са очију српског народа.

„Заправо желим и надам се, а рекао бих чак и да сам уверен, да ће Равна гора вратити у средиште пажње три моралне категорије у српском народу - осећање националне припадности, а рекао бих и националног поноса зато што смо савременици једног народа који има снажну историју, коју не треба да затиремо да бисмо се допали европским партнерима“, објаснио је Бајић.

Према његовим очекивањима, серија ће разбудити и подсетити данашње нараштаје да је српски народ слободарски, да је кроз векове, као ниједан народ у европској историји, дао огромне жртве за сопствену слободу, али и да ће пробудити заборављену реч - патриотизам.

Бајић је навео да је држава према пројекту имала „игнорантски однос“, као и да појединци из власти који „лагодно троше новац пореских обвезника, а притом су обавезни да мисле о духовном статусу српскога народа, нису мрднули прстом да се заинтересују да виде какав је ово пројекат“.

Према редитељевом мишљењу, они не схватају где је тежиште ствари, и да би милионе уместо по спортским клубовима, требало да троше на одржавање духовног бића српског народа“.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару