Читај ми!

Годину дана снимања

Прошло је годину дана откако је започето снимање серије „Равна Гора“, у продукцији РТС-а и куће „Контраст студио“. Завршетак снимања десет епизода очекује се око 20. августа, а биће почетак емитовања серијала планиран је за новембар. Аутор Радош Бајић најавио је да ће бити снимљен и филм.

На железничкој станици Шарган на Мокрој Гори је тачно пре годину дана почело снимање серије Равна Гора, једног од најамбициознијих и најзахтевнијих пројеката у продукцији Радио-телевизије Србије и „Контраст студија“.

Серија први пут у историји домаћег филма и телевизије на другачији начин осликава драматичне догађаје у Другом светском рату, од 1941. године, пропасти Југославије и Априлског рата, до појаве комуниста и равногорског покрета, предвођених Титом и Дражом Михаиловићем.

За годину дана рада на пројекту који има наднаслов Драмска хроника 1941-1945, у којем је Равна Гора тек први циклус, екипа коју чини 250 глумаца и више од 100 филмских радника, предвођена аутором Радошем Бајићем прешла је хиљаде километара.

Снимано је више од 130 дана на локалитетима широм Србије, укључујући Гледићке планине, Мокру Гору, Тару, Рудник, Космај, градове Крагујевац, Мали Зворник, Љубовију, Бању Ковиљачу, Обреновац, затим у Београду, Земуну, као и у многим селима Западне и Централне Србије.

Значајне сцене драмске серије Равна Гора снимане су на подручју Војводине, у Вршцу, Белој Цркви, у Делиблатској пешчари. Својеврсни јубилеј поводом годишњице готово непрекидног рада и снимања екипа данас прославља радно, на снимању у Панчеву, где се у кругу старе фабрике стакла бележе сцене разрушеног Београда априла 1941. године.

Завршетак снимања првих десет епизода Драмске хронике 1941-1945 очекује се око 20. августа, а емитовање у новембру ове године, на програмима Радио-телевизије Србије.

„Пројекат снимања подржала је и помогла Влада Војводине, у делу покривања трошкова боравка и смештаја екипе, на чему смо им веома захвални“, истакао је Радош Бајић.

Према његовим речима, РТС и „Контраст студио“ предузимају све што је у њиховој моћи да пројекту обезбеде све што је потребно, врхунску продукцију, као и најбољу технолошку обраду и монтажу која се увелико одвија паралелно са снимањем.

„Немамо ни издалека адекватне услове, веома је тешко, али ћемо издржати и победити. Равна Гора ће са десет једночасовних епизода изаћи пред милионски аудиторијум наших гледалаца у новембру ове године, као што је и планирано - па, ком опанци, ком обојци“, рекао је Бајић.

Аутор серије открио је да се не узбуђује превише због антикампање која се спроводи у Хрватској и да не схвата због чега се толико узбуђују, као и да му није била идеја да било коме „гура прст у око“.

„Биће и филма. Па ваљда имамо право да се бавимо сопственом историјом. Част и поштовање свакоме, али ме превасходно занима како ће Равну Гору примити Србија и српски народ“, закључио је Бајић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару