Читај ми!

Пала прва клапа „Равне горе“

Снимање најамбициознијег пројекта у историји српске телевизије, драмске трилогије „1941-1945“, почело је на Шарганској осмици. Редитељ Радош Бајић на почетку снимања првих кадрова великог, друштвено одговорног и продукцијски веома компликованог пројекта свестан огромне одговорности екранизовања најосетљивијег периода трагичне српске историје.

Снимање телевизијске серије Равна гора сценаристе и редитеља Радоша Бајића почело је данас на делу пруге између Ужица и Вишеграда, познатог и као Шарганска осмица, а емитовање је у плану за крај 2013. године.

То ће бити први део драмске трилогије „1941-1945", најавили су продуценти пројекта који се реализује у сарадњи Радио-телевизије Србије и "Contrast Studios-a".

Бајић је изјавио да је „на почетку снимања првих кадрова великог, друштвено одговорног и продукцијски веома компликованог пројекта свестан огромне одговорности".

Серија обрађује, оценио је Бајић, најосетљивији период трагичне српске историје и грађански, међусрпски рат у периоду од 1941. до 1945. године.

„Одлучио сам да, са највећим пијететом према огромним жртвама братоубилаштва, ма са које стране оне биле, испричам примарно причу о српском народу који трпи последице трагичних историјских подела. Не желимо да се опредељујемо нити да пресуђујемо - испричаћемо причу у којој смо сви изгубили... Не поновила се", истакао је прослављени српски глумац и редитељ.

Према његовим речима, серија није „документарна ТВ фељтонистика која има циљ да се бави историјским чињеницама, да их сензационалистички открива и саопштава нове истине".

Равна гора превасходно је играни програм, објаснио је Бајић, рађен на основу историјских догађаја који ће у значајној мери проговорити о нечему што је до скора било незамисливо - поред партизанског и о равногорском покрету, поред Јосипа Броза и о великомученику пуковнику Михаиловићу.

„Ово је један огроман пројекат историјски веома значајан за целу Србију, да се направи једном помирење", рекао је један од протагониста Ненад Окановић. 

Првих осам епизода серије, од предвиђених 15 једночасовних наставака, биће снимано до децембра на локалитетима Таре, слива Дрине, Гледићких планина, Рудника, Шумадије, Срема, у Крагујевцу и околини, у Београду, Земуну и на подручију Ђердапа и Тимочке крајине.

На пролеће 2013. године уследиће снимање преосталих седам епизода, а емитовање ће почети крајем новембра исте године, на Првом програму РТС-а.

Цела трилогија говори о дешавањима у Србији у периоду Другог светског рата, а у фокусу првог циклуса, насловљеног Равна гора, биће догађаји у пролеће 1941. године.

Према сценарију, у средишту приче је народ, а од историјских личности биће приказани Душан Симовић, Бора Мирковић, Слободан Јовановић, краљ Петар II, пуковник Драгољуб Михаиловић, Јосип Броз Тито, Милан Недић, Коста Пећанац, Крцун, Ранковић, Иван Рибар...

У серији ће играти више од 200 глумаца, међу којима су Небојша Глоговац (Дража Михаиловић), Драган Бјелогрлић (Тито), Лазар Ристовски, Радко Полич, Рале Миленковић, Милорад Мандић, Мирко Бабић, Бода Нинковић, Ненад Јездић, Петре Арсовски, Ненад Окановић, Олга Одановић, Љиљана Стјепановић, Јелена Иванишевић.

Директор фотографије је Предраг Јочић, костимограф Весна Теодосић, сценограф Драган Мићановић, маскер Душица Вуксановић, извршни продуцент је Јелена Бајић Јочић, а директор серије Недељко Бајић.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару