Шећер и апсорпција воде

После сланих и киселих, ред је и за слатке експерименте! И то оне са шећером! Осман и Борка откривају вам како шећер апсорбује воду, и што је најбоље - за овај експеримент вам није потребно присуство родитеља!

За овај слатки експеримент вам је потребно:

- неколико коцки шећера

- боја за колаче

- млака вода

- мало алуминијумске фолије

- папирната марамица

- већи тањир

Овај експеримент почиње на један сасвим, сасвим једноставан начин - сипате воду у тањир. Тако је. Налијете нешто воде у тањир, али не превише, не до врха. Затим ставите неколико капи боје за колаче у воду и размутите. Можете узети било коју боју, али најбоље црвену или плаву, јер нам боја служи само да би се реакција боље видела.

Сада, када сте обојили воду, ставите једну коцку шећера у њу и гледајте шта ће се догодити. Коцка ће се обојити и полако ће почети да се топи. Зашто? Па то је бар лако, помислићете. Зато што је додирнула воду. Али да ли је само због тога?

Узмите сада другу коцку и ставите је на ову прву, али тако да не додирује воду, већ само прву коцку. Шта се дешава? Опет исто - боја са прве коцке продире у другу и полако је топи, иако није у директној вези са водом. Помислићете - па да, али вода са прве додирује другу.

Добро, али хајде онда узмите нове две коцке и између њих ставите папирнату марамицу, како бисте их раздвојили. Сад их убаците у воду. Шта се дешава? Опет исто. Зашто? Хм... зато што марамица пропушта воду, наравно. А шта је то што не пропушта?

Пробајте сада да нове две коцке раздвојите фолијом! Тарааааа - иако ваша доња коцка добија боју и топи се, горња остаје нетакнута! Зашто? Зато што фолија не пропушта воду и она чува нашу коцку од воде као што ципела чува нас од прехладе. Наравно, то не значи да ће вас ципеле од фолије сачувати од прехладе. Зато остните при правим ципелама и уживајте у шећеру!

Драги другарићи, ако откријете неки нови експеримент или трик, шаљите нам идеје на адресу Таковска 10, 11 000 Београд, за емисију „Плава птица", или на мејл plava.ptica@rts.rs. Можете нам писати и на facebook страници, а до тад -

Лет, лет!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?