Маса за обликовање – папир-маше

Драги другарићи, видели сте шта је све Борка направила од ове масе за обликовање: кутију за оловке, перле за огрлицу, срце, чак и Плаву птицу… Техника коју ћемо вам објаснити се зове и Папир-маше, само да знате!

Ево рецепта за масу:
2 шоље брашна
2 и по шоље обичне воде
Старе новине

Поступак: најпре помешајте обично бело меко пшенично брашно са водом (најбоље да је млака) у некој мало већој посуди. Густина ће бити слична јогурту. Водите рачуна да лепо разбијете све грудвице које ће се створити од брашна. Кад то помешате, онда узмите једне старе новине, неке најобичније дневне. (пазите да не узмете неки такозвани „масни папир"). Исцепкајте новине на комадиће (што ситније, то боље, али довољно је да комадићи буду исцепкани на трачице ширине око 3-5цм).

Дакле, потопите онолико новина колико је потребно да све новине стану, а да опет не вире из смесе воде и брашна. Поклопшите и оставите да одстоји бар један дан.

Након тога, руком или миксером све лепо измешајте. Добићете густину меког теста (ако не знате шта је то, питајте неког старијег). Уколико је маса ретка, додајте још мало новина, па сачекајте још један дан. Уколико је прегуста, додајте мало по мало воде и брашна.

А ако је баш како треба да изгледа, онда лепо прионите вајању и смислите шта бисте могли да направите. Уколико правите облике попут куглица, перлица, срца - једноставно направите обли и ставите негде да се суши - идеално на радијатор, пећ или Сунце. Кад се осуши, узмеш темпере на пример и бојиш по сопственом укусу!

Погледајте неке од идеја у нашој рубрици „пробај и ти", у којој се управо налазиш"!

Кад направиш нешто, пошаљи нам слике да видимо како је све то испало, а наш мејл је: plava.ptica@rts.rs, а адреса: За емисију „Плава птица", Таковска 10, 11 000 Београд.

Лет лет!

П.С. И један савет за оне који воле и смеју да експериментишу, уместо брашна, можеш користити лепак за тапете, наравно, уколико питаш родитеље и они ти то дозволе!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару