"Немањићи"

Последња клапа – За крст часни и слободу златну!

Пала је последња клапа и после 100 радних дана завршено је снимање серије „Немањићи – Рађање краљевине“ по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића. Снимала се у Војном ловишту у Добановцима команда Стефана Немање за напад.

После путовања кроз историју дугог пет месеци током којег је обишла 230 аутентичних локација, екипа серије је честитала глумцу Младену Нелевићу, који је после 100 дана снимања завршио улогу Стефана Немање покличом „За крст часни и слободу златну!“.

„Сјајан осећај захватио нас је ових тешких дана, врелих. Иначе имали смо срећу све време снимања, сваки дан је био доста погодан за нас. Сад ових последњих десетак дана била је огромна врућина, али осећај је онако као да нешто тешко спадне са вас, тако отприлике. Као када скинете костим“, каже глумац Младен Нелевић.

Прва клапа је за глумце увек радосно узбуђење, последња, кажу, ипак буди помешана осећања, нарочито када се више месеци снимају овакви историјски догађаји.

„Било је ту и суза и свега, ипак смо ту заједно четири-пет месеци, дружимо се, заједно нам адреналин ради, заједно смо у свим тим неким тешким тренуцима, а добро смо се иначе као екипа слагали и сарађивали сјајно. Тако да туге има доста“, објашњава Нелевић.

Највећи изазов за глумце биле су сцене битака, каже глумац Александар Ђурица.

„Било је доста тих захтевних сцена, пре свега некаквих акционих, тако да кажем, које до сада нисмо радили са коњима, са пуно статиста и војском, тако да су то били највећи изазови што се тиче моје улоге, ја сам имао углавном те делове“, истиче Ђурица.

У најзначајнијем пројекту РТС-а ове године учествовало је 218 глумаца и око 2.700 статиста. Пуно посла било је и за костимографе и мајсторе за израду средњовековног оружја.

„Најтеже је време било, мислим оно све друго некако може да се организује и контролише, а време не. Ми смо имали пуно среће, нешто знања, тако да смо почели на време и завршили на време. Сто предвиђених дана снимања, ево данас је 100. дан снимања и ми завршавамо“,  задовољно је изјавио извршни продуцент Мишко Стевановић.

„Постпродукција, практично монтажа је почела другог дана снимања тако да се радила паралелно. Сада се завршава, финализује и раде се ови специјални визуелни ефекти, ради се звук, ради се финализација, тако да се надамо да ћемо све на време и пре времена завршити и спремити за емитовање“, додаје Стевановић.

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада српског средњег века почеће да се емитује крајем ове године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво