Читај ми!

Ново у биоскопу РТС Планете

Биоскоп РТС Планете је од 13. фебруара богатији за нова филмска остварења.

Осмишљена да чини заокружен сегмент доступне филмске продукције, категорија Биоскоп корисницима Планете у Србији и у региону нуди пажљиво одабране наслове савремене светске кинематографије, у првом реду европске, азијске и америчке продукције. У овом сведеном филмском пресеку определили смо се за филмове који су већ прошли строгу селекцију најважнијих светских филмских фестивала и оне који су у њиховим такмичарским програмима освајали награде или били у конкуренцији за неку од њих. Педесетак филмова који су се нашли у Планетином Биоскопу представљају остварења чији су аутори или актери номиновани или добитници Оскара, Златне палме у Кану, Златног или Сребрног медведа у Берлину, Златног или Сребрног лава у Венецији, или су овенчани Златним глобусом, европским Оскаром, наградама критике, признањима на Санденс фестивалу или другим фестивалима који вреднују остварења у жанру документарног или дечијег филма.

Чињеница да је реч о квалитетним филмовима запаженим у програмима различитих профила, говори и о разноврсности тема којима се баве. Од великих и горућих светских тема и политичких питања, као што су миграције и климатске промене, преко социално ангажованих прича о друштвеним феноменима и различитим облицима дискриминације и насиља, до изнијансираних и сложених студија о људским емоцијама, међусобним односима и обичним, али универзалним животним проблемима. Теме су обрађене на разноврсне начине - некада реалистично, а често слојевито уз метафорична, филозофско поетска разматрања, са доста емпатије, наклоности и оптимистичног али и деликатног хумора који помаже да се и најтежи проблеми сагледају из другачијег угла. Разноврсност приступа пружа нам и разноврсност жанрова - од драма и историјских и ратних филмова, преко документарних и остварења намењених деци, до трилера и романтичних комедија.

Европска кинематографија је најзаступљенија. То је и разумљиво јер је реч простору који путем различитих, и за наше услове богатих фондова, подржава своју филмску продукцију што резултира заиста сјајним остварењима. Чини се да се рад појединих кинематографија посебно издваја, попут италијанске, француске, немачке, британске и скандинавске. Рецимо кроз избор италијанских филмова (Будућност, Селфи, Пожар на мору, Ћиамбра, Духови са Сицилије) сагледавамо рад аутора који су у протеклих петнаестак година мењали перцепцију о овој изузетној светској кинематографији изналазећи аутентичне филмске приступе. Такође је могуће скенирати савремено италијанско друштво бременито проблемима и загледано у могућност налажења оних вредности које ће имати капацитет да покрену у добром правцу. Јапанска кинематографија такође има посебно место. Два изузетна дугометражна анимирана филма, оба номинована за Оскара (Прича о принцези Кагуја и Ветар носи), сведоче о континуитету стварања добрих анимираних филмова, док нас филмови Точак среће и фантазије и Повези ме, настао по мотивима приче Харукија Муракамија, упознају са продукцијом Рјусуке Хамагучија, јапанског редитеља средње генерације вишеструко награђиваног на свим светским фестивалима.

Рјусуке Хамагучи није једина ауторска личност актуелне светске продукције са чијим радом се можете упознати гледајући филмове у Планетином Биоскопу. Један од њих је и Рубен Остлунд, чије актуелно остварење Троугао туге "јури" три Оскара - за сценарио, режију и најбољи филм. Златна палма за режију и европски Оскар су већ освојени. На Планети можете видети Остлундов филм Сквер, такође овенчан Златном палмом за режију у Кану и номинованог за Оскара 2018. године. Немачки редитељ Кристијан Пецолд, један од добитника Награде Александар Лифка Фестивала европског филма на Палићу, аутор је чије скоро свако остварење бива номиновано за награду на неком од светских филмских фестивала. Три његова филма су на нашем репертоару: Феникс, Ундине и Транзит. Сузан Бир, добитница признања Европски допринос светској кинематографији и бројних светских филмских фестивала, али и 11 Еми награда за мини серију Ноћни менаджер, представљена је драмом Друга шанса, са Николајем Костером Валдауом у насловној улози.

Осим филмских аутора, уз филмове можете упознати и личности из света уметности, политике или популарне културе, попут књижевника Силвије Плат, Харукија Муракамија и Стига Ларшона, фотографа Ли Милер и Хелмута Њутна, дизајнера Мауа, политичара Михаила Горбачова и Владимира Путина и певачица Грејс Џонс и Витни Хјустон.

Посебна пажња поклоњена је дечијим филмовима. Брижљива понуда усресређена је на филмове који ће на прави начин приступати темама које су деци битне и блиске. Свако остварење међу понуђеним филмовима добило је награду на различитим фестивалима који оцењују достигнућа у овом филмском жанру, тако да их са једнаком пажњом могу гледати и деца и родитељи.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво