"Српски јунаци средњег века" - нова сезона петком у 20.00 на РТС 2

Из продукцијске куће Contrast Studios ове јесени на мале екране стиже други циклус играно-документарног серијала "Српски јунаци средњег века", редитеља и сценаристе Гордана Матића.

Након прве сезоне која је 2017. премијерно емитована на РТС-у, уз одличне реакције и интересовање публике и снажан одјек у јавности, стиже нових десет епизода које ће нам донети мало познате детаље из српске средњовековне историје и баштине - петком у 20.00 на РТС 2 (реприза недељом у 12.20 на РТС 1).

Реализован у продукцији Телекома Србија и извршној продукцији Contras Studios, овај велики пројекат ношен је идејом да се гледаоцима свих генерација понуди свеж и атрактиван културно-образовни садржај врхунског квалитета, по узору на популарне иностране формате овог типа, а све са циљем едукације публике свих узраста и очувања наслеђа и идентитета српског народа.

Свесни важности оваквих телевизијских пројеката, продуценти су у пројекту, уз сталну ауторску екипу, ангажовали бројне домаће и стране експерте из различитих области, који су својом стручношћу дали додатну вредност и легитимитет серијалу, стављајући акценат на дубоко едукативни карактер, који, поред оног забавног, овај играно-документарног серијал има.

Друга сезона серијала "Српски јунаци средњег века" историјски обухвата период четрнаестог и прве половине петнаестог века. Као и у првих десет епизода и овога пута преплиће се историјско, епско и традиционално у причама о личностима које су одредиле судбину многих народа и култура на простору Балкана у овом веома динамичном и турбулентном периоду историје.

Ипак, ово нису само сведочанства о њиховим биографијама, већ и о тадашњем начину живота, обичајима, традицији и утицајима који су остали до дана данашњег.

Нова сезона "Српских јунака средњег века" доноси приче о историјским, али и измаштаним ликовима. О онима који су били предодређени да постану "јунаци", као и онима који су то постали мачем или стицајем околности - свакако приче о ликовима о којима нисмо довољно знали. Јунаци нових десет прича биће деспот Стефан Лазаревић, Ђурађ Бранковић, Јелена Балшић, цар Урош, војвода Момчило, Твртко Први Котроманић, Бановић Страхиња и Југ Богдан.

Реализација другог циклуса овог играно-документарног серијала била је дуготрајна и темељна. Снимајући нове епизоде, екипа "Јунака" обишла је цео Балкан и посетила локације од којих неке до тада нису биле забележене оком камере, сликајући многе документе о чијем се постојању само спекулисало, али су их ретки заиста видели. Снимало се на локацијама широм Србије, затим у Хрватској, Црној Гори. Поједини сегменти забележени су и у Македонији, Бугарској, Грчкој, Турској, Мађарској, Босни и у манастирима Свете Горе.

Као и у првом циклусу, у улози наратора који публику води кроз приче, биће глумац Владимир Алексић, док ће Тихомир Станић говорити стихове епске народне поезије, вешто укомпоноване у приче о јунацима. Уз богате реконструкције историјских догађаја, у комбинацији најсавременије анимације и играних сегмената са аутентичним костимима, оружјем и реквизитом, гледаоци ће моћи да уживају у несвакидашњим сведочанствима о српском средњем веку.

 

недеља, 18. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару