"Џамбо Биг бенд" концерт

У марту месецу ове године поново ће се окупити три најбоља биг бенда из бивше Југославије - Биг Бенд Радио-телевизије Србије, Џез оркестар Хрватске Радио-телевизије и Биг Бенд Радио-телевизије Словеније.

Прво заједничко окупљање и музицирање у овој великој и несвакидашњој форми - "џамбо биг бенд" састава, било је давне 1989. године, са наступима у Љубљани, Загребу и Београду. У историји џез музике то је био први наступ три биг бенда заједно на истој бини. До тада је био познат чувени сусрет два великана - Каунта Бејзија и Дјука Елингтона са својим оркестрима. Те 1989. три оркестра су се на три концерта представила својим појединачним композицијама, али и нумерама посебно написаним за ову грандиозну формацију џез музичара. Велики одјек у јавности и лепа сећања учесника трајала су годинама, а када су прошле тешке године, међу колегама се родила идеја и јавила жеља да се направи нови сусрет.

На јубиларном двадесетогодишњем Новосадском џез фестивалу, у организацији Културног центра Новог Сада, захваљујући великој преданости уредника и извршног продуцента фестивала, али и уметничких руководилаца сва ти ансамбла, то се и десило, непуне три деценије касније, 2018. године. На изузетно срдачном, на моменте и дирљивом музичком самиту, било је много доброг џеза, добрих вибрација и дружења, а у домаћој историји џез музике овај концерт остаће забележен по перфектно изведеним одличним ауторским композицијама сва три оркестра, појединачним, али и делима за "jumbo" састав.

Велика жеља свих учесника да се поново, као некад, овај вансеријски атратктивни музички програм изведе у сва три града управо је пред нама. У другој седмици марта "Јumbo big bend" пројекат почиње наступом у Загребу, затим у Љубљани, да би се на крају завршио концертом у Београду, у Великој дворани Сава Центра, 15. марта. По традицији, на концерту ће се сваки од три оркестра представити са својим композицијама, а затим ће сви заједно извести дела посебно написана за овај музички самит, укључујући и нови репертоар. Уз ауторске џез композиције базиране на народним мотивима, биће изведени и одабрани џез стандарди, као и композиције које представљају својеврсни омаж стваралаштву Дјука Елингтона, чији је опус обележио и обогатио биг бенд форму изражавања у џез музици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару