„Теслин народ“ премијерно у Вашингтону

Након премијерних приказивања у Београду, Њујорку, Лос Анђелесу, Питсбургу, Бостону, Мајамију, Патерсону у Њу Џерсију, документарни филм „Теслин народ“ имаће велику премијеру 21. октобра у Вашингтону у чувеном Landmark Theaters E Street Cinema.

Ову премијеру организују Представништво Републике Српске у САД и Српски национални савез из Питсбурга.

Теслин народ, редитеља Жељка Мирковића, рађен је у копродукцији Оптимистиц филм и Радио Телевизије Србије.

На јесен филм креће у даљу дистрибуцију и промоцију у Америци и биће приказан у Чикагу. Филаделфији, Сан Франциску и другим градовима. Такође, постоји велико интересовање за филм у Канади, Аустралији, Великој Британији и Шведској.

Остварење Теслин народ уврштено је у архиве водећих светских институција: Конгресна библиотека у Вашингтону, библиотека Универзитета Харвард, библиотека Универзитета Јејл, Хиландарска научна библиотека на Универзитету у Охају, библиотека Универзитета Колумбија, библиотека Универзитета у Охају, библиотека „Елмер Холмес Бобст" у Њујорку, библиотека „Хилман" Универзитета у Питсбургу, библиотека Универзитета Дјукејн, библиотека Универзитета у Пенсилванији.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, једину жену члана Њујоршке академије наука Гордану Вуњак Новаковић, српске инжењере, творце програма „Аполо", легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановича и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи 100 знаменитих Американаца, али и занимљивости попут оне да је чувена џи-ај-џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији Оптимистик филма и РТС-а, на иницијативу Tesla Science Foundation из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Филмски Центар Србије, Go4Yu, De Vinci Airport Serbia- Аеродром "Никола Тесла", Serb National Federation-Pittsburgh.

Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић. У филму се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и дистигнућима обележили Сједињене Америчке Државе.

Филм траје 83 минута.

Ко је Жељко Мирковић

Жељко Мирковић, редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД. Власник је продукцијске куће „Оптимистик филм" од 2007. године. Завршио је Академију Уметности у Београду и мастер студије у медијима у Великој Британији на Универзитету „Бурнмаут". Тренутно завршава докторске студије на ФМК Београд.

За своје филмове освојио је 53 међународне награде, а документарни филм Други сусрет, био је званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. године.

Аутор је и документарних филмова Обећање, Светислав Пешић, више од тренера, Лајко Феликс - У потрази за собом, Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест, Оженићу цело село, 21. секунд, Мухарем, Музика очи живота...

Радио као професор филма и дигиталних медија у САД.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару