Пролеће у знаку нових домаћих серија

Овог пролећа на Првом програму РТС-а гледаћемо чак пет премијерних домаћих серија!

Као што су гледаоци навикли, најквалитетнији домаћи серијски програм производи се и емитује на Радио-телевизији Србије. Већ од прве недеље марта почињемо да пратимо нове игране серије, које жанровски и тематски обухватају широк распон - од одрастања у специфичним друштвеним околностима, преко српске историје до драме и трилера.

"Моја генерација Z"

Од 4. марта, од понедељка до четвртка у 22 часа

Серија говори о онима који су наследили чувене „миленијалце" - генерацији „Z", односно о матурантима једне београдске гимназије, рођеним 2000-те, у години Змаја по кинеској астрологији.

У серијалу о одрастању, традиционално једном од најпопуларнијих поджанрова на овим просторима, пратимо јунаке из два разреда - из црвене и плаве смене, у првим данима нове школске године у којој ће донети важне животне одлуке. Драмски заплети, оплемењени музиком (Земља грува, Мистејк Мистејк и други) и хумором, говоре о дилемама и проблемима али и радостима у животу младих у Србији, о њиховим родитељима и професорима.

Серија је снимана четири месеца на бројним локацијама у Београду, а главне улоге и прилику да засијају добило је двадесетак најталентованијих младих глумаца, што је сигурно један од највећих квалитета овог серијала од 44 епизоде.

Улоге, Плава и Црвена смена: Предраг Васић, Јована Миловановић, Вања Јовановић, Матеа Милосављевић, Катарина Живковић, Никола Станковић, Јана Милосављевић, Немања Рафаиловић, Кристијан Марковић, Ненад Петровић, Исидора Грађанин, Никола Малбаша, Кристина Јефтовић, Сава Стојановић, Стефан Вукић, Ивана Аџић, Милан Зарић.

Остале улоге: Небојша Рако, Ана Мандић, Милица Зарић, Слободан Бештић, Милош Влалукин, Катарина Жутић, Предраг Бјелац, Дарко Томовић, Ивана Шћепановић, Владан Дујовић, Ненад Ћирић, Александар Ђурица, Вања Милачић...

Сценарио: Владимир Симић, Владимир Ћосић, Милена Деполо, Милан Коњевић, Нина Џувер, Тања Илић...

Режија: Милош Петричић, Милан Коњевић, Бранко Вучић...

 

"Пет"

Од 9. марта, суботом у 20 часова

Пет младих жена су протагонисткиње ове серије са криминалистичким заплетом. Другарице из детињства сплет околности после много година споји у центру обрачуна криминалних кланова.

Пре њих пет, са оне стране закона у неким лудим годинама иза нас била су њихова браћа, очеви, момци, мужеви... Када су поверовале да је то време прошло, догодило се нешто после чега више нису могле да бирају. Нису се за то спремале, не знају како да се понашају, али брига за децу, оданост пријатељству из детињства и женска интуиција од њих ће направити опасне и непредвидиве противнике које нико није очекивао на криминалној позорници.

Ниједан мушкарац који ће им се придружити није обичан, јер у свету на који су оне кренуле, мало ко стаје на страну слабијег.

Ову женску банду брижних мајки и сестара, оданих ћерки и супруга играју: Јелена Ђокић, Христина Поповић, Марија Каран, Гала Виденовић и Милена Радуловић.

Са друге стране "Лигу изузетних џентлмена" представљају: Јован Лоле Савић, Небојша Дугалић, Бојан Димитријевић, Никола Ђуричко, Жарко Лаушевић, Виктор Савић, Миодраг Драгичевић, Никола Којо, Марко Гиздавић и Вук Ђукелић.

У осталим улогама: Светозар Цветковић, Марко Николић, Радован Вујовић, Игор Бенчина, Небојша Глоговац, Горица Поповић, Цвијета Месић, Рада Ђуричин, Ивана Поповић, Никола Ристановски, Славко Лабовић, Борис Пинговић, Небојша Кундачина, Драгана Варагић, Слободан Ћустић, Маја Шуша, Ненад Стојменовић, Нина Јанковић...

Сценарио: Страхиња Радетић и Балша Ђого

Режија: Балша Ђого

 

"Груди"

Од 9. марта, суботом у 21 час

Радња ове породичне играно-документарне мини-серије од четири епизоде смештена је у Никшић. Ликови су припадници средње класе, интелектуалци, неостварени и шармантни антијунаци, родитељи и они који покушавају да се остваре као родитељи. Свака епизода је посвећена једном од главних ликова, а то су три жене и један мушкарац.

Једна од главних јунакиња је Ана (42) која је биохемичар и самохрана мајка. Ана је сама себи дијагностиковала канцер груди.

Поред Ане, кроз серију упознаћемо Зорку (42), супругу успешног бизнисмена, која покушава да остане трудна, Јелену (43) удату за странца, наставницу у Никшићу, која жели инострану стипендију.

Ана, Зорка и Јелена се сусрећу на двадесетогдишњици матуре у свом родном граду Никшићу. Иако живе у три различите државе бивше Југославије, свака има важне проблеме са грудима. На прослави се упознајемо и са њиховим шармантним и помало деликвентним другом Фукијем (42) који живи са својом бабом и бави се сумњивим пословима.

Три дана, током којих сви они подвлаче црту и рачунају са још увек безбројним непознатима, промениће им животе. Шест месеци касније, један дан, као епилог, показаће крајње резултате на њиховим путевима ка самоостварењу.

Једна од кључних тема серије је борба протв канцера дојке. Ова тема се наслања на кампању РТС-а и Министарства здравља под називом "Рак је излечив ", која је у току већ годину дана и која има за циљ да укаже на значај превентивних мера у борби са канцером.

Основни покретач серије је генерацијско, гимназијско пријатељство, а драмски разлог је болест, тако да серија осим драмског, уметничког, хумористичког, мелодрамског, има и едукативни карактер јер скреће пажњу на врлине и мане савременог живота: темпо живота, потрага за афирмацијом, опстанак, пријатељсто, подршка, генерацијски сукоб и жеља за бољим животом.

Улоге тумаче: Дубравка Дракић, Нада Шаргин, Марија Шкаричић, Војин Ћетковић, Мира Бањац, Пеђа Бјелац, Јелена Ђукић, Данило Лончаревић, Бранимир Поповић, Александар Ђурица ...

Сценарио: Владислава Војиновић и Марија Перовић

Режија: Марија Перовић.

 

"Краљ Петар I"

Од 10. марта, недељом у 20 часова

Серија "Краљ Петар I" рађена је према мотивима романа "Чарапе краља Петра" Милована Витезовића, који је и један од сценариста, уз Владимира Ћосића и Петра Ристовског. Лик краља Петра тумачи Лазар Ристовски, који је уједно и продуцент серије.

Серија прати дешавања у Србији од доласка краља Петра I на српски престо 1903. године, па све до 1916. и доласка српске војске на Крф након албанске голготе. Током десет епизода, сазнаћемо под којим околностима је владао краљ Петар I и на какве је компромисе морао да пристаје зарад очувања државе и образа; која су превирања у земљи и свету утицала на почетак Првог светског рата и каква је улога Србије била у свему томе.

Поред лика краља Петра, публици ће бити представљене и остале значајне историјске личности овог периода, као што су Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Радомир Путник, војвода Мишић и многи други.

Играју: Лазар Ристовски, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Тихомир Арсић, Милан Колак, Даница Ристовски, Иван Вујић, Танасије Узуновић, Бранко Јеринић, Светозар Цветковић, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Радован Вујовић и многи други

Сценарио: Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски

Режија: Петар Ристовски

 

Премијерно у априлу - "Жмурке"

Одмах по завршетку "Груди", на програму ће се наћи нова мини-серија "Жмурке" која прати судбину дечака и девојчица који полазе у школу на Дан победе над фашизмом, 9. маја 1945.

Прича је заснована на истинитим догађајима који су одредили судбину деце победника и побеђених у заједничкој средини, на крају Другог светског рата у Србији. Ловорике и одликовања за победнике и казна за издајнике и злочинце.

У свакој од шест епизода представљене су појединачне судбине деце која се окупљају и играју на градском тргу. Из дечије визуре приказане су идеолошке турбуленције у тек ослобођеном малом граду, у којем закон још увек није успостављен. Представници нове власти обрачунавају се са свима које и без суда означе као кривце, а немоћна деца све то посматрају и спознају суровост света.

Главне улоге: Милан Марић, Миша Јанкетић, Милица Зарић, Марта Бјелица, Игор Бенчина, Александар Берчек, Светозар Цветковић, Борис Исаковић, Милица Гојковић, Јована Стојиљковић, Јелена Ђокић, Дубравка Ковјанић, Никола Вујовић...

Сценарио и режија: Миша Радивојевић

Сарадник на сценарију: Марко Манојловић

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару