Народно позориште у десет чинова

Поводом обележавања 150 година постојања Народног позоришта, Културно-уметнички програм Радио-телевизије Србије припремио је документарно-играни серијал Народно позориште у 10 чинова, који ће се емитовати од 21. новембра, сваке среде на Другом програму од 20 часова.

Кроз судбине занимљивих личности из богате историје Народног позоришта испричаћемо интригантне и мање познате приче о његовим оснивачима, глумцима, оперским певачима, балетским играчима, писцима, управницима, редитељима, сценографима, костимографима,  кореографима, сценским мајсторима ... Свака од десет епизода постављена је у различитом кључу, другачијег драматуршког и редитељског израза, тежећи да се у приступу удаљи од класичне и конвенционалне документарно-игране форме.

Десет чинова - десет епизода. Свака другачија, свака на свој начин у другом жанру, свака да живи за себе, а опет, када стане поред друге, представља интересантно телевизијско тумачење историје националног театра. У мозаику сачињеном од медаљона из историје националног театра, преплиће се реално и фиктивно, прошлост и садашњост, оживљавају знамените личности, разговара са садашњим уметницима и позоришним радницима.

Кроз десет епизода, публику ће водити Наратор (Небојша Дугалић), својеврсни истраживач који тежи да открије приче о догађајима и људима који чине дух Народног позоришта.

У епизоди Прологу откива се како је настала идеја о оснивању Народног позоришта; како је изгледало бити првакиња националног театра на почетку XX века, говори епизода Смрт првакиње; епизода Случај Цветковић  истражује зашто су два глумца стрељана након Другог светког рата; шта се деси када се некадашњи управници позоришта окупе, открива Тајна вечера; позоришна боемија у фокусу је епизоде Клуб Народног позоришта; са каквим се изазовима суочавају оперски уметници истражује епизода Оперска дива; зашто је јавност узбуркала премијера Нушићеве историјске драме, открива епизода Нушићев Наход; епизода Бели лабуд тражи одговор на велику дилему - када је прави тренутак окачити патике о клин?, Шекспиров сан истражује причу о две представе Сан летње ноћи одигране на сцени Народног позоришта, а епизода Гардероберка посвећена је људима иза сцене, који својим радом доприносе стварању сваке позоришне представе.

Овај серијал настао је кроз вишемесечна темељна истраживања и припреме, уз подршку Музеја позоршне уметности, Музеја Народног позоришта у Београду, Архива Србије, Југословенске кинотеке, Филмских новости, Архива РТС, Музиколошког института САНУ. Снимање је трајало од децембра 2017. до јула 2018. године, у серијалу је учествовало више од педесет извођача, како глумаца који су оживели знамените личности које су повезане са историјом Народног позоришта, тако и уметника чије се стваралаштво везује за национално позориште.

Креатор серијала: Небојша Брадић

Драматург и сценариста: Тамара Барачков

Редитељ: Мишко Милојевић

Продуцент: Невена Станојловић

Извршни продуцент: Александар Јанковић

Сарадници-сценаристи: Кристина Ђуковић, Дуња Петровић

Композитор: Божидар Обрадиновић

Сценограф: Мирослава Андрејевић

Костимографи: Сузана Глигоријевић, Ирина Митриновић, Александра Александрић, Александра Стошић Крстовић

Директори фотографије: Милан Грбић, Дејан Трајковић, Ненад Цветковић, Периша Ђинђић

Монтажери: Тихомир Дукић, Марко Тисовец

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару