Сви програми РТС-а у дигиталном формату

У години када смо заокружили и прославили шест деценија постојања, РТС наставља да се мења – јер најбоље тек долази. Наша кућа, од синоћ, уместо из Кошутњака и Таковске, програме поново емитује с једног места и то у дигиталном формату

Од бомбардовања, РТС је програм емитовао с две локације – сада је срце система поново на једној адреси. Премештање режије, које је трајало целу ноћ, гледаоци нису могли да примете. За оне који се враћају у зграду у Таковској улици, међутим то је посебан дан.

"Баш сам се у превозу и чула са супругом погинулог Ивана Стукала и за ових 19 година, колико је трајало емитовање у Кошутњаку, ми смо тамо привремено после бомбардовања пребачени на три месеца, и ево 19,5 година смо тамо. То ми је најемотивније, да се вратим на нови систем рада а оставила сам пре 19 година колегу којег је требало да заменим за пет часова. Врло ми је емотиван моменат данас", каже Мирјана Даниловић, редитељка.

Режија сада може да реагује брже и једноставније, јер се не емитује са касета. Више програма пратиће се из једне просторије, а технолошки искорак видеће и гледаоци.

"На овај начин заокружујемо процес дигитализације, гледаоцима омогућујемо да на најквалитетнији начин прате наше програме и постајемо апсолутни технолошки лидер на овом пољу у региону. Имамо највећу производњу програма, највећу архиву добрим делом дигитализовану, нашу ОТТ платформу и овај систем на наједноставнији начин то све спаја", објашњава Дејан Јовановић, директор Технике РТС-а.

Осим што се емитује дигитално, од данас се само на таквом формату и снима. Како се развијала телевизија, и РТС је пратио све техничке промене па смо користили од филмске и видео траке, видео траке, преко јуматика, бете до дигиталних картица.

"Постоји екипа на сајму која ради дигитализацију и рестаурацију, тамо се филм скенира, онда се рестаурира. Биће много лакше, сад постоје ЛТО 7 траке, сад је то формат који је стигао код нас, имамо роботе, то је сад и приступачније", објашњава Ана Васић из Програмског архива РТС-а.

После 60 година, на различитим носачима слике и звука, чува се готово пола милиона наслова. Да би се тај матерјиал у целости дигитализвоа потребно је две деценије. Све до сада дигитализовано већ је доступно на ОТТ платформи – РТС Планети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару