Велика промоција РТС-а на домаћим и међународним филмским фестивалима

На три предстојећа филмска фестивала у Врњачкој Бањи, Сарајеву и у Нишу, Радио-телевизија Србије премијерно ће приказати две серије, три драме и два филма.

Част да ове године отвори Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи припала је острварењу "Корени", у продукцији РТС-а и извршној продукцији продуцентске куће "Eye to Eye". Серија "Корени" написана према антологијском роману Добрице Ћосића, садржи десет епизода, а прве две епизоде фестивалска публика имаће прилику да види 13. августа.

Политичка превирања у Србији с краја деветнаестог и на почетку двадесетог века, проблем идентитета и порекла, однос приватног и политичког, а све кроз призму богате сеоске породице Катић, оквир су Ћосићевог романа који је у сценарио преточио Ђорђе Милосављевић, а режирао Иван Живковић.

У главним улогама појављују се Жарко Лаушевић, Игор Ђорђевић, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Богдан Диклић, Ненад Јездић, Дара Џокић, Бојан Жировић, Горан Шушљик и многи други.

Након изузетно гледане серије "Месо", у режији Саше Хајдуковића и према сценарију Николе Пејаковића, представници РТС-а и продукцијске куће "Босонога" из Бања Луке, другог фестивалског дана, потписаће уговор о наставку снимања серије, која је други део трилогије. "Кости" су наставак приче о Бања Луци, о окружењу, о Балкану и апокалиптичном духу овог времена које нас шиба без милости. Филм "Месо" уврштен је у такмичарски програм фестивала.

Једна од најгледанијих РТС-ових серија "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића биће приказана ван конкуренције. Политички трилер са елементима мистике смештен је у тридесете године прошлог века, када се у поприлично контроверзном политичко-друштвеном амбијенту, у Београду дешава низ ритуалних неразјашњених убистава.

У сарадњи Радио-телевизије Србије и Факултета драмаских уметности у Београду, настала су три остварења, која ће своју премијеру имати 16. августа. Прва је "Београдска трилогија" према драми Биљане Србљановић, следе "Не играј на Енглезе" према тексту Владимира Ђурђевића и "Павиљони" Милене Марковић. Све три драме у потпуности су реализовали студенти ФДУ.

Серија коју ће телевизијска публика гледати током јесени, премијеру прве 4 епизоде доживеће на Међународном Сарајево Филм Фестивалу, који се одржава од 10. до 17. августа.

"Јутро ће променити све" у продукцији РТС-а и извршној продукцији "This and That Production" је прича о младим људима који су прешли тридесету, завршили школовање, нису формирали породицу, немају сталне послове и још трагају за собом и "својим местом" у свету... Они су Никола Ракочевић, Јована Стојиљковић, Андрија Кузмановић и Исидора Симијоновић. Као редитељи и креатори серије потписују се Горан Станковић и Владимир Тагић.

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма, који се традиционално одржава крајем августа у Нишу, ове године отвориће "Јужни ветар", узбудљив криминалистички трилер снимљен према сценарију Петра Михајловића и Милоша Аврамовића, који је уједно и редитељ филма. Истоимену серију за РТС ће снимати продукцијска кућа "Режим".

"Јужни ветар" приказује савремени Београд кроз визуру једног одређеног дела његовог становништва. Реч је о полусвету, члановима тзв. "подземља" који причају једну, пре свега, реалну причу о серији неуспеха "малог" човека у суровом окружењу.

Присуство највећих домаћих глумачких имена, попут Драгана Бјелогрлића, Богдана Диклића, Александра Берчека, недавно преминулог Небојше Глоговца, али и млађих генерација, којима припадају Милош Биковић, Јована Стојиљковић, Миодраг Радоњић обећава велику гледаност филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару