Читај ми!

Вавилон Берлин, викендом у 22.00 на РТС 2

Невероватно амбициозна немачка ТВ серија "Вавилон Берлин" снимљена је по бестселеру Фолкера Кучера која има један од најживописнијих приказа предратног Берлина који је икада виђен на телевизији биће емитована на Другом програму РТС-а. (Babylon Berlin, 2017)

Заснована на детективским романима немачког мајстора кримића, серија се дешава у Берлину током златних двадестих година прошлог века. Град је тада био на врхунцу културног развоја, погодан за талентоване и амбициозне, али истовремено и уточиште за стотине хиљада јеврејских имиграната који су тражили спас од прогона у Русији и Источној Европи. Испод блештаве површине, осиромашене народне масе боре се за бољи живот. То је време организованог криминала и политичког екстремизма.

Пролеће 1929. године. Неизвесност влада у метрополи. Од економије до културе, од политике до подземља - све је захватио чврсти стисак радикалних промена. Спекулације и инфлација већ полако нестају на темељима још увек младе Вајмарске републике. Све већа незапосленост и сиромаштво у потпуном су контрасту са неумереношћу и раскалашношћу ноћног живота града и његовом бујајућом креативном енергијом. Гереон Рат, млади полицијски инспектор из Келна, пребачен је у Берлин да би раскринкао обруч порнографије којим управља берлинска мафија. Попут многих других и наш јунак носи ожиљке из Великог рата: дрхтавице и посттрауматски стресни поремећај које лечи морфијумом.

Оно што на први поглед изгледа као једноставан случај изнуде, убрзо прераста у скандал који ће заувек изменити животе Гереона и његових најближих сарадника. Заједно са стенографкињом Шарлот Ритер и њеним партнером, Бруном Волтером, Рат се суочава са замршеном мрежом корупције, диловања дроге и трговине оружјем, због чега улази у егзистенцијални сукоб, јер је растрзан између оданости и откривања истине. Када упадне на нелегално снимање порно филма, изгледа да је пронашао кривца у редитељу Кениху, али ускоро схвата да су у игри далеко подмуклије силе. Нама преостаје да се запитамо ко је пријатељ, а ко непријатељ у овој причи.

Чувени немачки редитељ Том Тиквер, заједно са колегама Ахимом фон Борисом и Хенком Хандлегтеном, креирао је раскошну, амбициозну серију, која је снимана шест месеци на 300 локација, са 5.000 статиста. "Вавилон Берлин" за сад представља најскупљу европску продукцију која није на енглеском језику. У Немачкој је достигла рекордну гледаност, само прву епизоду пратило је 1,2 милиона људи (само "Игра престола" има више фанова).

Улоге: Фолкер Брух, Петер Курт, Лив Лиза Фриз, Јенс Харцер...
Креатори серије: Том Тиквер, Ахим фон Борис и Хенк Хандлегтен

Суботом и недељом у 22.00 на РТС 2, реприза уторком и средом, РТС 2, око 23.00

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару