Хит серија "Моја генијална пријатељица", викендом на РТС 2

Све љубитеље "наполитанске тетрологије" али и оне који су само начули нешто о овом италијанском феномену, обрадоваће вест да популарна серија "Моја генијална пријатељица", рађена по романима мистериозне Елене Феранте, италијанске књижевнице која под псеудонимом већ годинама бива књижевна и друштвена енигма, премијерно стиже на РТС-а.

Серијал о необичном пријатељству две девојчице а касније и жене, подједнако је хваљена и од публике и од критике и продат је у милионима примерака, нарочито у САД-у. А сада се пред гледаоцима РТС-а налази ссерија која по квалитету не заостаје много за фамозном тетралогијом.

Када најважнија личност у њеном животу нестане без трага, Елена Грего, старија жена која живи у кући препуној књига, укључује компјутер и почиње да пише причу о њиховом пријатељству. Рафаелу Черуло, коју је одувек звала Лила, упознала је у првом разреду основне школе, 1950. године. Смештена у опасан и фасцинантан Напуљ, њихова прича покрива више од 60 година њихових живота, а док је пише, Елена покушава да одгонетне мистерију Лиле, своје генијалне најбоље пријатељице и, на неки начин, најгорег непријатеља. Њихов однос често је бивао нарушен спољним утицајима, али и оним унутрашњим. Без обзира на све њихова веза ће заувек остати нераскидива.

Прича о одрастању у средини која је ограђена бодљикавом жицом из које нема изласка профитира на темељној драматургији, сценаријској подлози и глуми која формира емпатију према ликова који то не заслужују. У серији "Моја генијална пријатељица" нема негативаца, једино су место и простор ти који обликују људе и њихова морална начела.

Већ у првим минутима серије схватићете да гледате нешто што се данас ретко виђа, упркос свој технологији коју имамо. Серија је изразито аутентична. Главне глумице су девојчице које су изабране као најбоље од више од осам стотина кандидата. Елена Феранте, која је била сарадник у реализацији серије, је инсистирала да главне ликове, Лилу и Лену, играју девојчице које нису глумице. Сви глумци су пажљиво одабрани, а својом реалистичношћу серија је режисеру Саверију Костанцу донела статус наследника италијанских неореалиста попут Де Сике, Де Сантиса и Роселинија. Такође, ХБО је инсистирао да серија буде снимљена на напуљском дијалекту ради аутентичности, па се и у Америци и у Италији приказује са титловима.

Улоге: Елиса Дел Генио, Лудовика Насти, Маргерита Мацуко, Гаја Гираце...

Режија: Савијер Костанцо

Суботом и недељом на РТС 2, око 22.00ч; реприза уторком и средом на РТС 2 око 22.30ч

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару