“Наркос“, друга сезона, радним данима на РТС 1

Шта је тако привлачно код Наркоса? Онима који још нису погледали ову серију је најлакше описати као мешавину серије "Жица" и филма "Добри момци", која даје експлицитан увид у један од најсмртоноснијих обрачуна у рату с наркобосовима. (Narcos, 2015)

Кроз све епизоде гледаоце води нарација DEA агента Стива Марфија који објашњава како је током 70-их година дрога стизала у Мајами захваљујући врло лукавим методама колумбијских шверцера. У врло кратком року тај посао је израстао у индустрију вредну 50 милијарди долара, али тај крваво зарађени новац је за собом оставио хиљаде мртвих.

На први поглед Марфи је главна звезда ове серије, али како радња одмиче и како поступно упознајемо све представнике нарко картела, то се мења. Вагнер Моура у улози Пабла Ескобара је најимпресивнија појава у Наркосу. Ескобар је био комплексна личност која је истовремено била и харизматична и окрутна. Моура је то сјајно одглумио, претворивши Ескобара у својеврсног латиноамеричког Тонија Сопрана. Натерао је гледаоце да навијају за њега, иако су сви свесни како је заправо реч о хладнокрвном убици. Моура, најпознатији бразилски глумац, за потребе улоге у хит серији Наркос, морао је да научи шпански језик, угоји се 20 килограма, али и све време испод мајице носи уметак који опонаша сада већ чувени "пивски стомак" чувеног криминалца.

Нетфлих је свесно ушао у ризик одлучивши да већина дијалога у серији буде на шпанском, због чега су могли значајно изгубити на гледаности. Познато је како Американци преферирају да сви интернационални зликовци, било Руси, Немци или Колумбијци, причају енглески са снажним нагласком. Ова одлука се ипак показала исправном и Наркосу је дала додатну дозу аутентичности.

С обзиром на високу гледаности и чињеницу да је остао добар део приче о Паблу Ескобару који није испричан у првој сезони, било је за очекивати да ће се снимати и друга.

И да наставља тамо где је прва завршена... Мало спорија од прве сезоне гледаоцима нуди дубље истраживање менталног али и стварног слома Ескобара, његовог царства, као и самих DEA агената који га прогоне. То је морални банкрот за обе стране: за Ескобара је реч о преживљавању и покушају да сачува своју породицу; за колумбијску владу и DEA, реч је о склапању уговора са мањим ђаволима како би се ухватио највећи...

Улоге: Вагнер Моура,Бојд Холбрук, Педро Паскал, Џона Кристи, Дијего Катано....

Режија: Даг Миро, Крис Бранкато и Карло Бернард

Радним данима око поноћи, на РТС 1, реприза наредног дана у 12.45. 

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару