Мост, 3. сезона

Прве две сезоне серије „Мост“ (Bron/Broen) одушевиле су публику широм света. Гледаоци су без даха пратили истраге друштвено неприлагођене Саге Норен и окорелог полицајца Мартина Рода. У првој сезони, шведска и данска полиција ујединиле су се у истрази бизарног низа убистава, док су у другој разоткривали заверу која почиње смрћу петоро заробљеника, који умиру од опасне болести, а претвара се у трку против времена како би се зауставили екотерористи. Паралелно са главним злочинима, Мартин и Сага радили су и на случају Мартиновог колеге који је наводно извршио самоубиство пре више година. (Bron/Broen, 2011)

Трећа сезона доноси причу о Саги која истражује низ језивих убистава, у којима су жртве осакаћене и остављене на чудним местима, а њихова тела постављена тако да шаљу мистериозну поруку. Норенову у истрази омета поновно појављивање родитеља, са којима је одавно у лошим односима, што доводи до разрешења једне од главних мистерија у претходним сезонама - шта се тачно десило између Саге и њене породице?

На крају друге сезоне, Сага је Мартина предала полицији због наводног убиства Јенса који се налазио у затвору. Остало је нејасно да ли је Род заиста убио свог старог непријатеља када му је однео омиљену храну у затвор. Али нажалост, пре емитовања треће сезоне уследио је шок, јер је глумац Ким Боднија одбио да се врати улози Мартина, а Сагин нови партнер је Хенрик Сабо, веома интересантан лик са још интересантнијом споредном причом везаном за породицу и дрогу.

Љубитељи ове серије ће у трећој сезони имати прилику да гледају како се развија њихов однос и како Хенрик успева да "оголи" Сагу, покушавајући да је "приземљи". Наравно, однос је двосмеран, јер и она њему помаже да остави иза себе тужну прошлост.

Софија Хелин се перфектно вратила улози ексцентричне Саге која једноставно делује као да није са ове планете, са свим тиковима, манирима и слепим понављањем комуникације научене из књига и приручника, које дочарава њену немогућност да са околином комуницира "нормално". Гостујући глумци, такође су беспрекорни, па у том смислу, Мост остаје савршена серија, пуна догађаја, неочекиваних обрта и доброг сценарија. Крај треће сезоне представља узбудљив увод у четврту сезону, са којом крајем јула настављамо на нашем Првом програму.

Данско-шведска крими-драма аутора Ханса Розенфелда, у режији Хенрика Џорџсона, Шарлоте Силинг и Лизе Сиве, без сумње улази на листу најбољих европских ТВ радова ван енглеског говорног подручја.

Скандинавци су овим делом успели чак да освоје острвску Би-Би-Сијеву публику, која је по питању овог жанра одлично поткована и поприлично пробирљива, јер у сопственом националном ТВ трезору има богату архиву крими серија. Серија је емитована у преко сто земаља широм света, а привукла је више од милион гледалаца и побрала добре критике. Успешност показује и то што је 2 година након њене премијере снимљена америчка верзија истог назива (The Bridge) с Дијаном Кригер и Демијаном Бичиром у главним улогама, као и енглеско-француска верзија (The Tunnel), коју смо емитовали на нашем Другом програму.

Улоге: Софија Хелин, Туре Линдхарт, Хенрик Лундстром, Кирстен Олесен, Марија Куле, Соња Ричер...

Режија: Хенрик Џорџсон, Шарлот Силинг и Лиза Сива

 Од уторка до петка, РТС 2, 21.00ч. Реприза од понедељка до петка, на Другом програму у 16ч.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару