Лето на РТС-у пуно страних хит серија

За љубитеље светски популарних страних серија, РТС је и током лета припремио богат и разнолик програм. По завршетку последње сезоне серије "Тунел", од 15. јула на РТС 2 долази "Часта жена", а одмах након тога још једна британска мини-серија "Игра". Гледаоце кроз три сезоне очекује шпанска "Краљица Изабела", а од 09. јула и трећа сезона серије "Викинзи", као увод у најновију, четврту сезону, која стартује у септембру. Од 19. јула, још једна шведска прича заснована на роману долази на екране у Србији - "Инспектор Бек".

Други програм РТС-а наставља приказивање богатог страног серијског програма. Од 15. јула, суботом и недељом од 22.00 емитоваће се британска серија "Часна жена" (The Honourable Woman), награђена Златним глобусом који је отишао у руке главној глумици Меги Џиленхол. У фокусу британске мини-серије је темпераментна жена, Неси Стајн, која је наследила породични посао - трговину оружјем. Иако зарађује много новца и има складан приватни живот, ствара себи велике невоље промовисањем помирења Израелаца и Палестинаца. Осам година након што је преузела руководство над породичном фирмом од свог брата, ова жена и даље покушава да помири Блиски исток.

Након што њен нови пословни партнер умре у наводном самоубиству, она је присиљена да одложи трећу фазу амбициозног и дугогодишњег пројекта повезивања западне обале реке Јордан са оптичким кабловима. Веома је потреса и отмица сина блиског пријатеља, младог Касима, па Неси одлучује да сама потражи починиоце.

Главне улоге: Меги Џиленхол, Лубна Азабел, Кетрин Паркинсон, Џенет Мактир, Тобајас Мензиз

Сценарио и режија: Хјуго Блик

Мини-серија "Игра" (The Game) Toбија Вајтхауса од шест епизода, долази на РТС 2 одмах након "Часне жене", у сада већ познатом тремину за стране серије, викендом у 22.00. Шпијунски трилер о хладном рату, о "невидљивоj борби" коју је водила британска тајна служба "MI5" догађа се у Лондону 1972. године. Џо Ламб је млади оперативац из службе "MI5".

Пре годину дана Џо је направио озбиљан пропуст због љубавне везе са руским шпијуном Јулијом и пољуљао свој углед и грађење каријере. Он је покушао да побегне у Совјетски Савез, али су његови планови осујећени, био је ухапшен, а жену коју је волео убио је КГБ. Џоу је због дезертерства живот био угрожен, али је његов надређени одлучио да му пружи шансу и поступке младог оперативца је оправдавао наводном тактиком, која је била део читаве тајне операције. Схвативши да му живот "виси о концу", Џо прихвата да буде члан групе која је добила тежак задатак да спроведе тајну операцију "Glass", а успут кроз бројне изазове упознаје нове колеге: Амбициозног државног службеника Бобија Вотерхауса (Пол Ритер), агента и аналитичара Сару (Викторија Хамилтон), њеног мужа инжењера Алана (Џонатан Арис), детектива Џима (Шон Дулеј).

Сви знају ко је краљица, али нико не зна ко је Изабела, пише у поднаслову серије "Краљица Изабела", која прича о жени која је променила ток историје и била поштована и као краљица и као жена. Владала је својом земљом подаривши јој просперитет и економску стабилност, и ујединивши је, поставила је темеље касније најмоћније империје тог времена. Серија која се емитује од уторка до петка у 21.00 на РТС 2, говори о страстима и емоцијама једне жене која је живела испред свог времена, одбила да буде монета за поткусуривање и достигла моћ која је тада у том свету била резервисана само за мушкарце и при том се суочавала са незамисливим изазовима. Чврсто је управљала својом и судбином своје земље без обзира на жртве које је то са собом носило. Њено детињство се завршава веома рано, након што је била отргнута од своје болесне мајке и присилно послана на двор свог полубрата, краља Енрикеа IV. Након што је претрпела губитак свог брата Алфонса, који је требао да наследи трон, са само 16 година преузела је кључне одлуке након тешког грађанског рата. Уз то, Изабела је одбила да прихвати наметнути брак и бранила своје право да сама изабере свог супруга (Фернанда од Арагоније), доводећи чак тиме у опасност и њихове животе. И издржала је, након њиховог венчања све сплетке и економске тешкоће. Била је присиљена да води дипломатију и војску чврстом руком, као и свој сопствени живот. И све то због опсесије да буде краљица. 

Серија је прича о једној од најбитнијих краљица и најмоћнијих жена у светској историји. Краљица Кастиље и Леона, а са мужем Фернандом II и владарка Арагоније, Валенсије, Напуља и Мајорке. Ујединила је земљу, чиме је заопчела шпанска доминација светом. Изборила се за престо, за право да сама изабере супруга, изборила се и са свим дворским и дипломатским сплеткама. Током њене владавина откривена је и Америка. Била је јединствена краљица.

Улоге: Мишел Џенер, Родлофо Санчо, Пабло Дерки...

Режија: Ђорди Фрадес

Као увод у четврту сезону, која нас очекује у септембру, на Првом програму РТС-а, од 09. јула, недељом око поноћи, емитује се трећа сезона серије о авантурама чувеног Рагнара - "Викинзи" (Vikings). Трећа сезона препуна је спектакуларних битки, јер, иако је Рагнар сигуран у своју моћ више него икад, још увек у ваздуху висе сукоби који су започети у финалу друге сезоне и чекају свој завршетак. "Викинзи" су канадско-ирска историјска телевизијска драма, чији је творац Мајкл Хирст за телевизијски канал "Хистори". Серија је инспирисана причама о викингу Рагнару Лодброку, једном од најпознатијих нордијских митолошких хероја познатом по пустошењу Енглеске и Француске. Она представља Рагнара као некадашњег фармера, као првог који се прославио успешним пљачкањем Енглеске уз подршку сабораца, свог брата Ролоа, сина Бјорна и супруге, ратнице Лагерте и принцезе Аслаг.

Главне улоге тумаче: Травис Фимел, Клајв Станден, Џеселин Гилсај, Џеферсон Хол, Мод Херст, Торбјон Хар, Ајвен Кеј...

Режија: Мајкл Хирст

Од 19. јула, још једна шведска прича заснована на роману долази на екране у Србији - "Инспектор Бек" (Beck), радним данима око поноћи, РТС 1. Главни јунак ове шведске серије је Мартин Бек. Са својим ексцентричним партнером Ларсоном и колегама из стокхолмске полиције истражује разне злочине. Бек је разведен, средовечни човек, док је Гунвалд Ларсон млад, активан и прилично насилан. Заједно, они чине савршени тим који истражује злочине на градском подручју. Серија је заснована на књигама Приче о злочину Мај Шевал и њеног супруга Пер Валеа.

Улоге: Питер Хабер, Ингвар Хирдвол, Ребека Хемсе, Микаел Персбрант...

Режија: Халард Хемрел, Кјел Сундвол, Мартин Клингберг, Стефан Апелгрен... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару