Краљица Изабела

Од 23. јуна, од уторка до петка, у 21 ч, на Другом програму РТС-а,емитоваћемо серију „Краљица Изабела“ (Isabel, 2012-2014).

Сви знају ко је краљица, али нико не зна ко је Изабела - пише у поднаслову ове серије, која прича о жени која је променила ток историје и била поштована и као краљица и као жена. Владала је својом земљом подаривши јој просперитет и економску стабилност, и ујединивши је, поставила је темеље касније најмоћније империје тог времена.

Серија говори о страстима и емоцијама једне жене која је живела испред свог времена, одбила да буде монета за поткусуривање и достигла моћ која је тада у том свету била резервисана само за мушкарце и при том се суочавала са незамисливим изазовима. Чврсто је управљала својом и судбином своје земље без обзира на жртве које је то са собом носило.

Њено детињство се завршава веома рано, након што је била отргнута од своје болесне мајке и присилно послана на двор свог полубрата, краља Енрикеа ИВ. Након што је претрпела губитак свог брата Алфонса, који је требао да наследи трон, са само 16 година преузела је кључне одлуке након тешког грађанског рата. Уз то, Изабела је одбила да прихвати наметнути брак и бранила своје право да сама изабере свог супруга (Фернанда од Арагоније), доводећи чак тиме у опасност и њихове животе. И издржала је, након њиховог венчања све сплетке и економске тешкоће. Била је присиљена да води дипломатију и војску чврстом руком, као и свој сопствени живот. И све то због опсесије да буде краљица.

Прича о једној од најбитнијих краљица и најмоћнијих жена у светској историји. Краљица Кастиље и Леона, а са мужем Фернандом ИИ и владарка Арагоније, Валенсије, Напуља и Мајорке. Ујединила је земљу, чиме је заопчела шпанска доминација светом. Изборила се за престо, за право да сама изабере супруга, изборила се и са свим дворским и дипломатским сплеткама. Током њене владавина откривена је и Америка. Била је јединствена краљица.

Улоге: Мишел Џенер, Родлофо Санчо, Пабло Дерки...

Режија: Ђорди Фрадес

Од уторка до петка, РТС 2, 21ч. Реприза радним даном у 16.00.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару