Најбоље светске серије премијерно на РТС 2

Гомора, уторак-петак, 21.00, РТС 2 и Окупирани, викендом у 22.00, РТС 2

Окупирани (Occupied) је још једна скандинавска серија која долази на Други програм РТС-а. Серија се премијерно емитује суботом и недељом у 22.00, док је реприза на програму уторком и средом, у 23.00, на РТС 2. Политички трилер долази из пера најчитанијег норвешког и једног од најпопуларнијих аутора крими романа на свету - Јуа Несбеа. Тема серије је руска окупација Норвешке, уз скривену "улогу" Европске уније. И сам трејлер за серију је изазвао "гужву" у норвешко-руским односима, па је руска амбасада у Ослу послала бесну протестну ноту, а неки норвешки аналитичари и историчари говоре да ће серија још више закомпликовати постојеће напетости између Запада и Русије, због рата у Украјини.

Интересовање за серију је велико и права приказивања су већ откупили у Великој Британији, Шведској, Немачкој, Данској, Шпанији и Белгији. Редитељ Окупираних Ерик Сколдберг каже да то није "серија о Русима, него о реакцијама и осећајима Норвежана на ту фиктивну ситуацију"! Серија је прво била предложена државној ТВ станици NRK, која је одбила да реализује тај деликатни политички пројекат.

Гомора (Gomorrah, 2014) је постала најгледанија серија у историји своје продуцентске куће, највеће комерцијалне телевизије у земљи. У Италији има шест пута више гледалаца од Игре престола, а другу сезону 2016. гледало је у просеку 2,2 милиона људи. Од уторка до петка, приказиваће се на Другом програму, у 21 час.

Серија је настала према познатом, истоименом роману Роберта Савијана, одиграва се у Напуљу и прати послове породице Савастано, која под вођством Пјетра Савастана, изазива страхопоштовање код свих и представља један од најутицајнијих кланова. Уз Пјетра стоји много поузданих људи, на челу с његовом десном руком Чиром ди Марцијом, који игра важну улогу у породици, јер син Гени још није спреман да преузме контролу над огромним породичним царством. Али супарнички клан смешта Пјетру због чега он заврши у затвору, па вођство преузима његова супруга Има. Након дугог боравка у Хондурасу, Гени се враћа у Напуљ, коначно спреман да преузме оно што му припада. Али неко из сенке кује заверу да се докопа моћи и поновно покрене рат мафије. Права за приказивање телевизијске Гоморе продата су у сто педесет земаља, а серија је пре неколико месеци премијерно приказана и у САД. Серија је у Италији изазвала велике расправе о томе да ли је сувише саосећајна према злочинцима и да ли сувише суморно приказује Италију и Напуљ, а сваку епизоду помно прати и Влада Италије... У серији играју углавном непознати напуљски позоришни глумци, а пошто ликови говоре напуљским дијалектом, титлови се емитују чак и у Италији.

Након успешне серије "Downton Abbey" из 2010, ниједан пројект није толико уздрмао британску телевизијску сцену као Бродчерч (Broadchurch). Тренутно једна од најпопуларнијих драма у Британији емитована је викендом на РТС 2. Осим одличне интерпретације двоје главних глумаца, критичари су похвалили продукцију серије за визуални утисак и Криса Чибнала (заслужан и за друге британске пројекте попут серија "Живот на Марсу" и "Dr. Who") за вешто осмишљене дијалоге и напету причу која ће свакога оставити без даха, упоређујући је с двема незаборавним серијама, модерном данским крими серијалом "Убиство" и америчким "Твин Пиксом" Дејвида Линча. Већ након четврте епизоде, сви Британци су хтели да сазнају ко је убица. Медији су увелико почели да нагађају ко је починитељ, кладионице су поставиле могућност клађења на осам понуђених имена најсумњивијих ликова, а цела нација није толико ишчекивала одговор још из времена 1980-тих када се тражио идентитет особе која је пуцала на Џеј Ара у серији "Далас". 

Воландер (Vallander) је серија настала по чувеној новели "Курт Воландер", познатог шведског крими-писца Хенинга Манкела, а главна улога поверена је славном глумцу Кенету Брани. Иако главне улоге играју британски глумци, детективски заплети смештени су у домовину самог писца - Шведску, а сви детаљи су аутентични и исписани на шведском језику. Номинована је за Златни глобус 2010. Поред ове номинације, серија осваја два пута (2009. и 2010) најпрестижнију британску награду - БАФТА. До сада, серија је имала преко 5 милиона гледалаца.

Црно сироче (Orphan Black) је прва серија која је емитована на РТС 2 од 15. септембра, кроз три сезоне, од уторка до петка у 21.00. Феноменална млада глумица Татјана Маслани игра чак 13 улога, има невероватну моћ трансформације и налази се у готово сваком кадру серије - некад и вишеструко. Из епизоде у епизоду успева да се трансформише од домаћице из предграђа, преко научнице, до проститутке, а уз све то иде и промена акцента. Серија - описана као научнофантастична драма, садржи у себи дашак црног хумора. Номинована је за Златни глобус 2014. године, а 2015. и 2016. године номинована је за Еми награду за најбољу женску улогу. Добитник је многих награда у Канади.

Њушкало (The Sniffer) - Главни лик украјинске серије решава најтеже полицијске случајеве уз помоћ свог њуха. Серија је постала једна од најгледанијих серија у Украјини, Русији, Белорусији, Казахстану, Израелу и Балтичким земљама. Серија обилује сценама акције и драме, а главни глумац користи своју невероватну способност њуха у решавању злочина и реконструкцији догађаја. И пре саме премијере прве сезоне, већ је уговорено снимање друге сезоне од осам епизода. "Њушкало" је добила неколико награда у Америци - Чикаго филмски фестивал, US International Film & Video Festival, CA, US, WorldFest Houston 2015.

Бирмингемска банда (Peaky Blinders) је серија базирана на истинитој причи, а 2015. године номинована је за БАФТА награду. Осликава живот банди почетном двадесетом века, а уместо балада или џез оркестра, који би одговарали добу у ком се серија одвија, музика се састоји од Ника Кејва и рок бендова (White Stripes-a, Black Keys-a, па и Arctic Monkeys-a). Стивен Најт - режисер серије, познат је по филмовима "Опасан позив", "Жртвовање пиона", али и по креирању неколико епизода чувеног квиза "Желите ли да постанете милионер". За сада су снимљене три сезоне ове популарне серије, а у 2017. и 2018. години публику очекују још две сезоне. О утицају серије на гледаоце говори и податак да је у Британији је за 83 одсто скочила продаја качкета какве носи главни лик Томи Шелби, и овај модни детаљ је захваљујући серији постао тренд.

Ове јесени, РТС 2 биће место телевизијских премијера најбољих страних серија. Од 15. септембра до краја године, Други програм РТС-а емитоваће шест серија светских продукција у ударним терминима. Гледаоци ће моћи да прате серије које имају милионе љубитеља широм света, номиноване и награђиване за награде попут Златног глобуса, Еми награде и БАФТА (Британска академија филмске и телевизијске уметности). "Црно сироче", "Бирмингемска банда", "Њушкало", "Бродчерч", "Воландер" и "Окупирани" наслови су које ће гледаоци моћи да прате у новој ТВ сезони на РТС 2.  

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару