60 најлепших народних песама - недељом у 17.00 на РТС 1

На задовољство поклоника народне музике, а поводом шест деценија постојања ТВ Београд/ Радио-телевизије Србије, јесења програмска шема јавног медијског сервиса Србије биће обогаћена још једном програмском новином - ТВ серијалом забавно- музичких емисија "60 најлепших народних песама".

Познати певачи народне, али и певачи забавне музике, оперски певачи, глумци и друге талентоване јавне личности, уживо ће изводити одабране незаборавне песме, уз пратњу Народног оркестра РТС-а и Народног ансамбла РТС-а али и гостујућих оркестара попут Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине, трубачких оркестара и других мањих састава, уз плесне групе и парове, изворне певачке групе, културно- уметничка друштва...

Кроз тридесет телевизијских емисија, од 8. октобра, недељом поподне у 17 сати на РТС1, стручни савет ТВ серијала "60 најлепших народних песама" приредиће избор од 500 песама, уважавајући пристигле предлоге гледалаца. Гласањем до краја серијала, гледаоци ће изабрати "најбоље од најбољих"- шездесет најлепших песама народне музике свих времена.

Песме ће бити жанровски разноврсне: народне романсе, изворне песме из целе Србије (и из окружења), тамбурашке песме из Војводине, трубачке, севдалинке, кафанске, скадарлијске, влашке, ромске и песме осталих националних мањина, старији и новији велики фолк хитови...)

У сваком издању емисије биће представљено око 15 песама, уз континуирано апеловање на гледаоце да буду "музички уредници" ове емисије, односно да активно учествују у селекцији слањем својих предлога. Тиме ће допринети и коначном избору, који је тежња овог ТВ серијала: 60 најлепших песама народне музике.

Водитељи емисије су Бојана Марковић и Милан Поповић, који је и сценариста и коуредник серијала (са музичким уредником Душаном Шуклетовићем) а редитељи су: Петар Станојловић, Дарко Камарит, Миодраг Коларић и Милица Солдатовић Микић.

РТС је омогућио гледаоцима да на много начина могу утицати да се баш њихове омиљене песме нађу у избору емисије: поштом (попуњавањем посебних купона из новина или слањем обичних писама), електронском поштом (имејлом), затим на званичном јутјуб каналу ове емисије, као и на налозима емисије на друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер.

Све снимљене песме ће бити сачуване у Програмском архиву РТС-а и Тонском архиву Радио Београда.

На дан прославе јубилеја Телевизије Београд/РТС, на великом концерту у августу 2018-те године, биће изведено одабраних 60 најлепших песама народне музике.

Стручни савет емисије

Стручни савет ТВ серијала "60 најлепших народних песама" чине реномирани професионалци и стручњаци из области народног музичког стваралаштва као и представници респектабилних националних институција и стручних удружења

Удружење композитора Србије:
-Раде Радивојевић, композитор и потпредседник удружења;
-Радослав Граић, композитор, члан удружења
-Милутин Поповић Захар, композитор, члан удружења

Савез естрадно-музичких уметника Србије:
-Мића Јанковић, председник уметничке комисије, потпр. савеза
-Раде Јоровић, Истакнути уметник, потпредседник савеза

Удружење естрадних уметника и извођача Србије:
-Андрија Бајић, председник удружења
-Љубо Кешељ, Истакнути уметник, председник извршног одбора

ФМУ (Факултет музичке уметности), Катедра за етномузикологију:
-др Димитрије Големовић, етномузиколог

Радио-телевизија Војводине:
-Александар Дујин, дир. Музичке продукције РТВ

Радио-телевизија Србије/ Музичка продукција:
-Бојан Суђић, Извршни директор Музичке продукције РТС
-Мерима Његомир, истакнути уметник и одг. уредница у Музичкој. Продукцији РТС и ПГП-у
-Мирјана Дробац, етномузиколог Музичке продукције
-Влада Пановић, шеф Народног оркестра РТС
-Синиша Вићентијевић, шеф Народног ансамбла РТС

Радио Београд:
-Биљана Крстић, аутор и уредник у Радио Београду, вокални солиста и етномузиколог

Телевизија Србије:
-Урош Марковић, уредник у Музичкој редакцији РТС

ПГП:
-Владимир Граић, директор ПГП РТС 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару